SASTANK S POLITIČKIM DUŽOSNICIMA / Plenković u Mostaru: 'Potrebno je uložiti dodatne napore između lidera bošnjačkih i hrvatskih političkih stranka'

Image
Foto: Screenshot

'Želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH', kazao je premijer

5.4.2022.
17:20
Screenshot
VOYO logo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na otvorenju 23. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Na otvorenju sajma, uz hrvatsko izaslanstvo, bio je i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predstavnik zemlje partnera Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, mostarski gradonačelnik Mario Kordić te direktorica sajma Dalfina Bošnjak.

Premijer Plenković nakon svih događanja je s Čovićem dao izjavu za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da smo bili u prigodi nakon dvije godine ponovno pokrenuti proces gospodarskog sajma po 23. put i da je s nama predsjednik Vlade RH sa suradnicima. To je šansa da razgovaramo o suradnji i budućnosti", kazao je Čović.

Kazao je i da je uvjeren da je Plenković razumio narativ razmišljanja Hrvatskog narodnog sabora o budućnosti BiH i ulozi hrvatskog naroda u izbornom zakonu te zahvalio premijeru na dolasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković kazao je da mu je drago da su imali prigodu razgovarati s brojnim čelnicima hrvatskih političkih članaka u BiH okupljenih u okviru Hrvatskog narodnog sabora.

Kazao je da mu je drago da se održao Gospodarski sajama u Mostaru nakon dvije godine pauze te da je privukao veliku pozornost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je poslala veliki broj gospodarstvenika koji su došli kroz organizaciju HGK, što individualno, a što tradicionalno, kao partneri", kazao je Plenković.

Premijer je kazao da je Hrvatska drugi ulagač u BiH te da to govori o povezanosti dviju zemalja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradimo mostove, ceste, spremni smo uložiti napore kroz južnu interkonekciju za plinofikaciju BiH", kazao je Plenković. 

Kazao je da su razgovarali i o aktualnoj situaciji u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratimo je dobronamjerno, sa željom da zemlja dobro funkcionira i da se svi građani osjećaju dobro, da se vodi računa o legitimnoj zastupljenosti u predstavničkim tijelima i da Hrvati kao najmalobrojniji konstitutivni narod budu zadovoljni i ravnopravni u institucijama BiH", kazao je premijer. 

Premijer je kazao da je u Strateški kompas EU uvrštena referenca o BiH na konstituivne narode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bilo na prijedlog Hrvatske s ciljem da se prepozna od čega je satkana BiH", kazao je. 

"Smatramo da je potrebno uložiti dodatne napore između lidera bošnjačkih i hrvatskih političkih stranka da se napravi dodatni iskorak", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao da su na sastanku u EU imali zaključak o BiH s tri temeljne točke te da postoji voljni moment i razumijevanje unutar EU i SAD-a kako bi BiH bolje i ravnopravnije funkcionirala nakon izbora.

"Želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je Hrvatska imala konstruktivnu ulogu u sporazumima vezanim uz BiH te da na tom tragu žele poslati poruke suradnje koje će omogućiti Hrvatskom narodnom saboru da ostane jedinstven i da se pronađe dogovor koji će učiniti BiH funkcionalnijom.

"Hrvatska će sa svoje strane učiniti sve da trgovinska razmjena bude veća, da ulaganja bude više, da infrastrukturno povezivanje bude snažnije i da se put prema EU ubrza", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao i da je Europsko vijeće spremno na razgovore vezane uz BiH te da je američka strana voljna uložiti dodatni napor. 

Čović je kazao da je da imaju okvir za djelovanje BiH te da je to Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako ćemo ga promijeniti to je pitanje vremena. Hoće li to biti taj naš europski put, to je ostalo na svima nama. Moramo stvoriti ambijent da pokušamo napraviti partnerstvo s bošnjačkim narodom, promijeniti izborni zakon i da pokušamo napraviti demokratičan izborni proces", kazao je te dodao da će onda biti brojnih uvjeta za reorganizaciju BiH.

Premijeru je postavljeno pitanje o slučaju male Madine i presudi Europskog suda za ljudska prava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče presude, ja želim izraziti žaljenje što je mala Madine poginula i što se ta velika tragedija dogodila. Presuda je individualnog karaktera, ne govori o sistemskom problemu koji bi se odnosio na vlasti RH. Stav Vlade može biti provesti presudu i da domaća tijela provedu sve što ta presuda nalaže", kazao je. 

Na pitanje trebali ministar Davor Božinović dati ostavku, premijer je kazao da je Božinović ranije odgovorio na to pitanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bila odluka suda vezana uz prvu presudu", kazao je. 

Premijer je kazao i da je u BiH razgovarao sa svim dužnosnicima koji su bili na sajmu, kao i sa srpskom premijerom uključujući srpsku premijerku i Dodika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednima sam čestitao na izbornim pobjedama, s Dodikom sam razgovarao o situaciji u BiH i povezivanju u prometnom i infrastrukturnom smislu, o Hrvatima na teritoriju Republike Srpske, o htijenjima i podršci biskupu Komarici u vidu samostana koji bi trebali riješiti određena imovinsko-pravna pitanja, ali uopće o položaju Hrvata koji žive na teritoriju Republike Srpske. Razgovarali smo o hidroelektrani Dubrovnik 2 za koju smatramo da je od strateškog interesa, zamolit ćemo da razgovore na tu temu nastave ministri energetike, da se time bavi i HEP. Moramo napraviti sve napore da osiguramo dovoljno električne energije za naše gospodarske subjekte, a ako to može pomoći i gospodarskim subjektima u BiH tražit ćemo zajednička rješenja", kazao je premijer.

Na pitanje o rekonstrukciji Vlade, premijer je kazao da nakon jučerašnjih izjava nema što dodati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo