IZJAVA NAKON PREDSJEDNIŠTVA / Premijer Plenković o aferi u Splitu: 'Taj užasan skup informacija ne želim komentirati'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Plenković dao je izjavu medijima nakon sjednice Predsjeništva HDZ-a

13.6.2022.
16:28
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon održave sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Premijer je na početku kazao da su danas konstituirali novi sastav sjednice Predsjednišva HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i aferu koja potresa Split.

""Imate bivšu vlast u Splitu koja ničim izazvana se sama sruši, ruga se građanima Splita s izvanrednim izborima, pa sve ovo što smo vidjeli u posljednje vrijeme od prijetnji novinara pa do užasnog skupa informacija koje ne želim komentirati, ljudi su dolje svjesni da tu sramotu za Split ne treba tolerirati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i sastanak predstavnika BiH u Bruxellesu.

"Što se tiče sastanka koji je jučer održan, cijelu nedjelju popodne su trajali razgovori s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka i s trojicom članova predsjedništva BiH koji su također bili pozvani na sastanak. Posjetio bih da se cijeli proces uključivanja predsjednika Europskog vijeća događa na inicijativu Hrvatske. Tražili smo najvišu razinu EU da se krene baviti temom BiH jer je angažman bio na srednjoj razini angažmana službe za vanjske poslove Europske komisije i američke administracije. Ti razgovori koje su vodili nekoliko mjeseci nisu doveli do konsenzusa izmjene izbornoga zakona. Naša inicijativa je bila da emancipiramo i stavimo pitanje Hrvata u BiH kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda na najvišu razinu i da se angažira najveća moguća razina EU", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da se svi bave BiH radi pitanja Hrvata i europskog puta BiH.

"Izjava usvojena jučer u svom sadržaju je izrazito dobra za Hrvate u BiH. Vidjeli ste da je netko od sudionika sastanka cirkulirao raniji tekst u kojem nije bilo konstitutivnog naroda, spominjanja Hrvata… Kad gledate tekst koji je prihvaćen, Hrvati se spominju izrijekom, konstitutivni narodi se spominju izrijekom, za izbore se kaže da treba pristupiti reformi izbornog zakona urgentno. To se nije dogodilo zato što je to nekome tamo slučajno palo na pamet nego je netko radio na tome da se to tako dogodi. Onaj koji je radio na tome isto postoji, ima ideju, utjecaj, radi za Hrvate u BiH i mislim da je to dobro. Što se tiče prisutnosti ili ne prisutnosti Dragana Čovića, njemu je prepreka bilo sudjelovanje gospodina Komšića. Gospodin Komšić nažalost po tom lošem izbornom sustavu je izabrana kao predstavnik Hrvata 2006., 2010. i 2018. Nikad nije posjetio Hrvatsku službeno, nije bio kod mene, niti kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, niti kod aktualnog predsjednika, niti smo ga posjećivali u Sarajevu. Sve što se dogodilo sveo bih na nekoliko elemenata. Ono što je Hrvatima neprihvatljivo je nama jasno, razumljivo i možemo to argumentirati. Kad se maknete iz okvira Hrvata s Hrvatima o hrvatskom pitanju i dođete pred forum u kojem su drugi akteri, njima je to manje razumljivo i ne mogu uloviti nijanse tko se s kim može naći ili ne može ili može biti u istoj sobi. Format koji je tamo bio nije odgovarao Čoviću. Kad gledam s aspekta interesa hrvatskog naroda u BiH, ova izjava je jako dobra i ona je zalog nastavka razgovora o hrvatskom pitanju u BiH na način koji se ne bi dogodio da se nismo angažirali", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi dobro da su one unutra. U izbornoj kampanji imao je stav da ne želi biti doveden u vezu s Komšićem, ne želi to", kazao je.

Komentirao je i izjavu Milanovića da se Čović svojim potezom zamjerio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanović sve radi iz čiste pakosti. Cilj mu je napakostiti HDZ-u u Hrvatskoj i BiH, unijeti razdor. Netko tko je toliko destruktivan, njega nije briga za Hrvate u BiH, briga ga je da načini štetu, meni i Vladi", kazao je.

"Da je on nešto kao predsjednik učinio nešto za pitanje Hrvate u BiH, da je dizao telefone, da je pisao pisma, otišao u međunarodne posjete, možda bi se danas manje iščuđavao da njegov finski kolega ne zna što i on zna o pitanju Hrvata u BiH. Da je bio malo angažiraniji, da je radio, a ne da lažno optužuje i dezinformira hrvatsku javnost da to što netko nešto o Hrvatima u BiH da je to odgovornost Vlade. Obrnuto. On svoju priču o brizi za Hrvate u BiH može prodati jedino onima koji nemaju nikakva međunarodna saznanja, koji su frustrirani kao i mi i misle da će im netko bukanjem, prijetnjama i sijanjem razdora pomoći. Pa moraš biti naivan. Nikakve koristi od njega Hrvati u BiH, a ni u Hrvatskoj neće imati", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao i postoji li šansa da se izborni zakon prilagodi prije izbornog roka.

Premijer je komentirao treba li Split dobiti status poput Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam to vidio. Nemam pojma o tome, bavio sam se drugim temama. Čija je to ideja izvorno? Ima Puljak svojih problema, nek se bavi sa svojim skandalima, antisemitizmom, pitanja novinarima, seksualnim aferama i ruganjem građana Splita što moraju na izbore, a nisu trebali", kazao je.

Na pitanje je li moguće da se cijena električne energije izjednači za kućanstva i poduzetnike koji su šokirani visokim računima, premijer je podsjetio na već donesene mjere za pomoć privatnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odakle ta inicijativa? Nisam čuo za to. Pitat ću ministra gospodarstva. Donijeli smo ogroman paket pomoći gospodarstvu, postoji agresivna politika Rusije, invazija na Ukrajinu, rast cijena energenata, rast nafte, plina. Vlada je donijela 5 milijardi kuna za kućanstva, poduzetnike, umirovljenike, ribare, poljoprivrednike. Kada okolnosti bude takve da će biti potreban novi paket mjera, vodit ćemo razgovor o svemu", kazao je premijer.

"To piše u izjavi. Usporedite tekst koji je Komšić cirkulirao i tekst objavljen oko 10 sati, čitajte pažljivo tu rečenicu pa ćete vidjeti", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako se ne radi o mrtvom slovu na papiru te da su svi na sastanku na to pristali.

Premijer je komentirao i vjeruju li čelnici u EU da se Izetbegović i bošnjačka strana iskreno zalažu za europsku perspektivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To morate njih pitati. Nisam ničiji glasnogovornik, borim se za Hrvatsku i interese Hrvata u BiH, manjina svugdje i Hrvata izvan Hrvatske", kazao je premijer.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo