O Vukovaru, o BiH... / Milanović o rušenju spomenika u Kupresu: 'Neka u Izrael... teroriste, mi ovdje ne ubijamo'

Image
Foto: RTL

Rekao je da će na 18.11. biti u Škabrnji, da s dvije kolone netko provocira, ali ne niti on niti Plenković, a onda je udario SDA, rušenje spomenika...

11.11.2022.
10:20
RTL
VOYO logo

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prisustvuje danas svečanoj prisezi 36. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Vojarni 123. brigade HV-a. Predviđeno je njegovo prigodno obraćanje.

Jedno od prvih pitanja novinara bilo je hoće li u Vukovaru na obilježavanju pada u Domovinskom ratu ove godine biti svi u jednoj ili u dvije kolone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKVA ĆE BITI KOLONA? /

Predstavnici Ureda predsjednika i ministra obrane na zajedničkom sastanku: Smiruju li se tenzije?

Image
KAKVA ĆE BITI KOLONA? /

Predstavnici Ureda predsjednika i ministra obrane na zajedničkom sastanku: Smiruju li se tenzije?

"Kad smo to bili u dvije kolone nakon 2014. ili 2015.", odvratio je predsjednik i dodao: "Prošle godine nismo bili u dvije kolone. Mislim, odakle ta naznaka? Je li to netko najavio?... Ali uvijek smo svi zajedno osim kad je HDZ u opoziciji, kad rade nered i kad divljaju. To je zadnji put bilo 2013., 2014. Ne razumijem pitanje. Zašto me to pitate?"

"2020. sam bio na Ovčari radi epidemioloških mjera, ne radi premijera. Nije mi jasno kakvo je ovo pitanje, osim, mogu zaključiti da netko izaziva nered, da netko potiče na ovu vrstu sukoba", nastavio je dalje tvrditi Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da prije dvije godine nije htio sudjelovati zato što bi to bilo "licemjerno", jer se tamo okupilo 15.000 ili 5000 ljudi, a cijela zemlja je bila epidemiološki zatvorena. Novinar je inzistirao da mu predsjednik jasno odgovori, s obzirom na narušene odnose između njega i ministra obrane u prvom redu, hoće li u Vukovaru sljedećeg tjedna u Koloni sjećanja biti svi.

"Stvarno ne znam zašto me to pitate. To kao da me pitate hoću li sada ustati i nekoga ovdje udariti. Mislim, pa naravno da neću, ali odakle vam uopće ideja da bih tako napravio", nastavio je dalje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li to netko nagovijestio? Iz neke bolesne redakcije. Ne vaše, nego neke prije vaše. Je li netko nagovijestio da će biti dvije ili tri kolone?"

"Znači, pitate hoće li biti incidenta da imate o čemu izvještavati. Ja nisam nikada izazivao incidente niti dijelio kolone. To su radili drugi. Zna se koji. Oni koji sada vode vladu. Obljetnica smrti Blage Zadre nema blage veze s ovime o čemu pričamo", rekao je također predsjednik, a onda...:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad ste me već pitali, ja ću 17. doći u Vukovar na otkrivanje spomenika Kati Šoljić u organizaciji lokalnih ljudi i 4. gardijske iz Splita, a 18. ću konačno otići u Škabrnju u kojoj nisam bio od 2007."

"Prošle godine nije bilo podijeljene kolone. Jedino što je u koloni bio ovaj što je čuvao stolicu Bakiru, pa je stolica pukla u težištu, ovaj, kako se zove, Džaferović. Došao je tamo provocirati Srbe. To sam rekao tada, to kažem i sada. To je bilo vrlo pokvareno, Plenković na to nažalost nije reagirao... Prepoznajem političke provokatore koji manipuliraju teškim ljudskim emocijama, Srebrenicom i drugim. To su loši ljudi. To ne valja i to je propalo sad na izborima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To sam čuo neki dan na televiziji od jedne vehementne novinarke, hoće li biti dvije kolone. Hoće li biti šakačkog obračuna? Kao da netko pita hoće li biti pucnjave u Vukovaru. Očito netko želi konflikt. To ovoga puta nismo niti Plenković niti ja", rekao je.

Dodao je da mu izbor "nije lak", ali da će ove godine biti Škabrnja umjesto Vukovara gdje će on prisustvovati obilježavanju 18. studenog. Novinari su ga dalje pitali za Milorada Pupovca, Ivana Penavu, sve u kontekstu Kolone sjećanja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podsjetit ću vas da je 2013. godine, kad je na jedan divljački način organizirana, baš divljački, na granici nasilja, pred kompletnim državnim, vojnim vrhom, diplomatskim predstavnicima u RH, vrlo precizno su uspjeli izvesti u jednoj kvarnoj organizaciji da jedna kolona prepriječi put drugij, i nikad više, tada je Pupovac bio uz mene kad sam bio hrvatski premijer. Zašto sad nije uz Plenkovića? Pupovac je bio uz mene, tamo je stajao. Što se promijenilo", kazao je Milanović na to.

Ali, srest će se 17. studenog. Zar ne? Na to je Milanović tvrdo uzvratio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo se sresti, nema šanse. Ja kad sam dolazio prošle godine u Borovo Selo kod onog načelnika, frajer pobjegao, bacio se u Dunav da me ne mora vidjeti. To je njegov način iz SDSS-a."

Rekao je da je dobio nalog iz Beograda ili iz Zagreba, da je on predstavnik 2 ili 10 posto Srba, što je legitimno, ali da je to to. Rekao je i to da je on, Milanović, bio taj koji se borio za dvojezične ploče, da je ovo slobodna zemlja, "ali stvarno slobodna zemlja, nije farsa"...:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Netko tko ne traži pomoć, nego novac. Sve se na kraju svodi na novac, na građevinski materijal, na namještanje poslova, državnih poticaja. Tako se ne predstavljaju narodi, tako se predstavljaju interesne grupe."

Za slanje helikoptera u Ukrajinu rekao je da je "sve već tri puta objasnio" i da ne može biti jasniji. Osorno je odvratio na pitanje je li razgovarao s državnim tajnikom u MORH-u:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S njegovom strinom sam razgovarao. Odakle vam ideja da ja razgovaram s državnim tajnikom. Ja o tome mogu razgovarati samo s premijerom. A s obzirom da on nije zainteresiran... Uostalom, i ne mora biti. Vlada tu odluku može donijeti i bez mene."

Rekao je da to ionako nije zapovijedanje vojskom nego raspolaganje imovinom, za što on nije nadležan, dok jest za zapovijednja vojskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On pošalje svog... Grlića Radmana u Bruxelles da preuzme sve moguće obaveze ovog svijeta. I onda bih ja trebao napisati: 'Suglasan.' To ne dolazi u obzir. Jedino baš da je Hrvatska ugrožena, mogao bih preći preko toga. Ovako, to je najgora prostitucija Ustava. Jer za to nije nadležan Plenković niti Radman nego ja. A druge države, polako. Ima država koje će sigurno biti za, ali se nisu odmah istrčale kao zadnje budale, nego su rekle, da načelno, vidjet ćemo što možemo, da se dogovore. A Radman odgovara...", na to je podigao ruku s dva prsta kao da se javlja u školi, "... za dva. I to je napravio po nečem naputku."

Rekao je da to nije prvi put da ministri idu u Bruxelles, preuzimaju obaveze, a bez njega, predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majke Srebrenice... "Je li to koga još zanima?", pitao je potom.

"Bakir Izetbegović, koji se hvali pred kamerama, otkriva tajnu ljudima, da iza priopćenja Majki Srebrenice koje su majke ubijenih u Srebrenici, žene u godinama uz dužno poštovanje to kažem, on se hvali da im oni pišu ta priopćenja. Zadnje priopćenje na Twitteru je moralna katastrofa. Dakle, od ovog trenutka to je za mene još samo jedna politička organizacija, a nikako ne netko prema kome bih trebao imati debelu rezervu, pijetet i oprez kad govorim", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je u priopćenju Majki Srebrenice stajalo...: "Napisali su da sam fašist koji glumi demokrata. To je minus inteligencija. Onaj tko je to pisao, copywriter iz SDA ili iz mešihata, je rekao dobru stvar, ja sam fašist koji to susprežem u sebi već 20 godina i ponašam se kao demokrat."

Rekao je da je odlazio u Srebrenicu, da se borio u Hrvatskoj za prava svih manjina, pa i bošnjačke, čija su prava "u Hrvatskoj neusporedivo veća nego Hrvata u BiH koji tamo nisu manjina, nego konstitutivni narod": "I onda ti napišu da ja glumim demokrata, ali da sam fašist."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, moje djelovanje je demokratsko, moje ponašanje je demokratsko, ali i kritično prema svim bitangama i onima koji dopuštaju da ih bitange manipuliraju na ovakav način", pričao je dalje.

Nazvao je takva priopćenja "bezobraznim, seljačkim, minus-inteligentnim uvredama koje slušamo svaki dan". Za razbijeni spomenik Vukovarcima koji su poginuli na Kupresu, rekao je da je spomenik ljudima koji su preživjeli opsadu i otišli se tamo boriti: "Baš me zanima tko je to razbio. Nekak mi se čini da nisu Srbi. S kojima se tada ratovalo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da se traže počinitelji, "neka strepe", a onda kazao: "Neka u Izrael... teroriste, dakle, mi tako ne djelujemo. Mi ovdje ne ubijamo. Al' nek' se znoje. Stići će ih ruka pravde."

Rekao je još predsjednik da je to "kukavički, ciganski, ne romski, nasred visoravni, po noći, gdje nema nikoga" doći noću izrazbijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo