NOVI PODACI / Objavljeno koliko su skočile cijene u veleprodaji: Jedan proizvod zabilježio ogroman rast

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Plenković na danasšnjoj sjednici Vlade nije komentirao Josipu Rimac, koja se jučer prvi put pojavila u medijima nakon dvije i pol godine.

16.2.2023.
12:00
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je izvijestila kako se prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) tijekom siječnja ove godine prema zadnjem tjednu 2022. bilježi pad veleprodajnih cijena određenih vrsta povrća te jedne vrste voća i to kelja, mrkve, graha, blitve i jabuka, dok je za preostalo voće i povrće uočen blagi rast.

U odnosu na godinu ili dvije prije može se reći da su u odnosu na siječanj 2022. najviše rasle cijene banana, rajčice, luka, mrkve i krumpira, a u zadnje dvije godine najviši rast cijena je kod krumpira i luka, odnosno 120 posto su rasle veleprodajne cijene krumpira u odnosu na siječanj 2021., a luka 77 posto, kazala je Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se govori o žitaricama i uljaricama, u odnosu na kraj 2022. bilježi se stagnacija ili lagani pad najznačajnijih žitarica u veleprodaji - pšenica za devet posto, kukuruz 15,5 posto. Prema godini prije (siječanj/siječanj), cijene pšenice su više 11,11 posto, a kukuruza12 posto, dok su cijene soje niže za 4,76 posto.

Veleprodajne cijene brašna u petom tjednu 2023. su više u odnosu na kraj 2022. i to kod glatkog brašna za 1,89 posto, a kod oštrog za 14,75 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

25.08.2021.Zagreb - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković daje izjavu za medije prije početka sastanka ižeg kabineta Vlade RH u NSK na temu masovnog povlačenja proizvoda iz trgovina te o povećanju cijena hrane

Tijekom siječnja i početkom veljače otkupne cijene svinjskog i goveđeg mesa nisu se osjetnije razlikovale od onih krajem 2022., kazala je Vučković te navela kako je u petom tjednu ove godine veleprodajna cijena junećih trupova viša za 15,09 posto u odnosu na godinu prije, a približno ista u odnosu na kraj 2022., dok je otkupna cijena svinjskih trupova na godišnjoj razini viša za 50,36 posto.

Ukoliko se uspoređuju veleprodajne cijene u petom tjednu ove godine s prosjekom EU može se reći da je veleprodajna cijena junećih trupova niža za 4,31 posto, a svinjskih trupova gotovo identična. Cijene janjećih trupova nešto su više, dok su cijene pilećih trupova u opadanju i prema prosjeku EU su niže za 1,15 posto u petom tjednu ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći rast, kako je kazala Vučković, bilježi se kod veleprodajne cijene jaja i on se kreće kontinuirano od ožujka/travnja 2022. i trenutno je na rekordno visokim razinama.

U petom tjednu ove godine veleprodajna cijena jaja A klase niža je za 1,05 posto u odnosu na zadnji tjedan 2022., a značajno viša u odnosu na godinu prije, kazala je napominjući kako su hrvatske veleprodajne cijene jaja više prema prosjeku EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković: Strateški partner za HŽ Cargo do kraja godine

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako vjeruje da će strateški partner za HŽ Cargo biti nađen do kraja ove godine i da će postupak traženja biti uspješniji nego 2015., godine, jer je sada i HŽ Cargo "čista, zdrava i tvrtka sa stabilnim poslovanjem".

"Još ne znamo tko bi mogao biti partner HŽ Cargu, ali postupak traženja će biti javan i transparentan i provodit će se ove godine, a iako je teško predvidjeti točno kako će ići, dobro bi bilo pronaći strateškog partnera do kraja ove godine i vjerujem da tako može i biti", kazao je Butković nakon sjednice Vlade, koja je odlučila pokrenuti taj postupak s ciljem modernizacije poslovanja i razvoja HŽ Carga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećajući da je ta tvrtka u svojoj dugoj povijesti imala problema s poslovanjem zbog čega joj je već tražen partner, ministar Butković je dodao da sada više nema takvih problema i da je to stabilna tvrtka.

"Nemamo nikakav pritisak oko tog postupka, niti da strateškog partnera za HŽ Cargo treba naći 'sutra', jer dobro posluje, ima dobru upravu, prošao je veći dio restrukturiranja, a postoji i suglasje sa sindikatima", kazao je Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je da su to razlozi zbog kojih bi sada taj postupak mogao uspjeti, za razliku od sličnog 2015. kada se nije uspjelo naći strateškog partnera, jer je tada i tvrtka bila u lošijem stanju.

"Tada nije bila čista ni imovinsko-pravna-vlasnička situacija u HŽ Cargu, što se riješilo nedavnom nagodbom po odluci Vlade i sada je realnije tražiti i očekivati da se partner nađe", smatra Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i da HŽ Cargo ima oko 40 postotni tržišni udjel u teretnom željezničkom prijevozu kojeg u Hrvatskoj obavljaju i drugi prijevoznici, čemu je dodao da se za željeznički teretni prijevoz otvaraju i novi potencijali s razvojem luka, posebice Luke Rijeka.

"Iako je HŽ Cargo sada stabilna tvrtka ipak nema dovoljno snage da sam nabavlja nove vlakove i lokomotive, što treba za modernizaciju i širenje te mu treba partner. Interesa će sigurno biti, a razgovarat ćemo i s mirovinskim fondovima", istaknuo je Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S mirovinskim fondovima, dodao je, komunicira jer su suvlasnici Luke Rijeka, ali i  o mogućnostima ulaska u Jadroplov, za kojeg je također kazao da je sada stabilan brodar, kojemu 8. ožujka u flotu dolazi i novi brod.

Ministar Butković komentirao je Josipu Rimac, koja se jučer prvi put pojavila u medijima nakon dvije i pol godine i u velikom intervjuu ustvrdila da je pričala sa šeficom DORH-a o aferi Vjetroelektrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu to postupci koje bih volio komentirati."

Na pitanje hoće li uložiti u državne obveznice iznenadio je odgovorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, neću. Nisam taj tip", poručio je Butković

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo