'reagiramo na sve dojave' / Šef prometne policije: 'Znali smo za okupljanje neposredno prije nesreće. No, kad smo došli...'

Image
Foto: RTL

U prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć na parkingu trgovačkog centra u Buzinu tri osobe su teško, a dvije lakše ozlijeđene. Mladić (23) se automobilom zabio u skupinu pješaka, naletio je i na drugi automobil

17.6.2023.
13:00
RTL
VOYO logo

Voditelj Službe prometne Policije Policijske uprave zagrebačke, Krešimir Mišić, daje izjavu za medije vezano uz prometnu nesreću koja se dogodila sinoć, 16. lipnja 2023. godine u večernjim satima u Buzinu.

"Kriminalističko istraživanje još uvijek traje i nećemo ulaziti u sve detalje samog istraživanja. Preliminarno možemo reći samo da je testiranjem počinitelja prometne nesreće utvrđeno da nije zabilježen alkohol, niti droga. Međutim, istom vozaču su izuzeti uzorci krvi i urina, a analizom će se doći do finalnog zaključka o eventualnoj prisutnosti supstancija u krvi. Za nas nije prije bio operativno interesantan. Imao je određene prekršaje, međutim nije bio recidivist za nas kao policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U BUZINU /

Ovako izgleda parkiralište jutro nakon stravične nesreće u kojoj je mladić (23) pomeo pješake

Image
U BUZINU /

Ovako izgleda parkiralište jutro nakon stravične nesreće u kojoj je mladić (23) pomeo pješake

Dužan sam reći da je policija znala za događaj neposredno prije prometne nesreće, no dolaska policijskih službenika - prometna se već dogodila. Policija već prati i zna za takva okupljanja, to nije jedini parkirni prostor na kojem se okupljaju mladi koji imaju takav način izlaska u večernjim satima što je relativni novitet otprije 2 godine od post razdoblja korone. Samo po sebi nije problem okupljanje dok nema grubih kršenja prometnih propisa. Policija reagira na svaku dojavu, policijski službenici obilaze takva mjesta. Ove i protekle godine smo imali 10 ciljanih akcija na takvim prostorima gdje smo sankcionirali 104 vozila", rekao je Krešimir Mišić.

"Imamo velikih broj događaja, to su spontana okupljanja koji budu u manjim grupicama, druže se, svaki dolazak policije zapravo izaziva situaciju da je red i rad na tom mjestu. Po dolasku policije rijetko zatičemo kršenje propisa"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto policija nije intervenirala, ako su znali da se ondje okupljaju mladi, Mišić je odgovorio:

"Ne radi se samo o jednom trgovačkom centru već gotovo o svim trgovačkim centrima u Zagrebu. Gotovo na svim parkirnim prostorima manjeg ili većeg broja građana. Službenici doista obilaze, postupaju preventivno i represivno. Ne možemo u svakom trenutku biti pored svakog vozača, u sve vrijeme na svakom mjestu. Moramo shvatiti da osobna odgovornost pojedinog vozača donosi određene posljedice"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije same prometne nesreće zaprimili smo dojavu od Supernove. To je bio kratki vremenski period gdje su policijski službenici upućeni na lokaciju. Međutim prije dolaska - dogodila se nesreće"

Na pitanje je li se moglo preventivno djelovati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djelujemo i preventivno i represivno, samo u protekla 2 tjedna imamo preventivne akcije, doslovno svakog vikenda. Zasigurno policija i preventivno i represivno"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije...

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo