POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA POKRENULO POSTUPAK PROTIV PLENKOVIĆA: / Sporno je zapošljavanje kuma

Image
Foto: N1 screenshot

U druga dva slučaja zapošljavanja sestrične i ujaka predlaže se nepokretanje postupka

23.11.2018.
11:08
N1 screenshot
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je kako će pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja njegova kuma Igora Pokaza na mjesto hrvatskog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Povjerenstvo je također pokrenulo postupak protiv ministra Tomislava Ćorića zbog zapošljavanja ujaka premijera Plenkovića Marka Raosa u Parku prirode Biokovo.

Protiv Plenkovića su podnesene prijave u tri slučaja - zapošljavanju Plenkovićeve sestrične Nere Miličić u uredu Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, ujaka u PP Biokovu i kuma kao veleposlanika u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapošljavanje sestrične, ujaka i kuma

Povjerenstvo je ustanovilo kako premijer nije sudjelovao, niti je imao ovlasti sudjelovati u bilo kojoj fazi postupka ili na bilo koji način sudjelovao u imenovanju Nere Miličić, stoga se predmetne prijave na dužnosnika ocjenjuju kao neosnovane, javlja N1.

Također, u slučaju zapošljavanja premijerova ujaka Marka Raosa u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo predloženo je nepokretanje postupka protiv premijera Plenkovića jer nije utvrđeno da je sudjelovao u izboru članova Vijeća. Predlaže se pokretanje postupka protiv Tomislava Ćorića u istom slučaju, a ta je odluka usvojena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trebao je upoznati javnost sa situacijom'

Treća točka o Plenkoviću koja je bila na dnevnom redu povjerenstva jest imenovanje Igora Pokaza, kuma premijera Plenkovića na mjesto veleposlanika RH u Ujedinjenom Kraljevstvu. U tom se slučaju predlaže pokretanje postupka protiv premijera, a ta je odluka usvojena.

"S obzirom na to da je premijer u situaciji da mora imenovati osobu s kojom je povezan, postavlja se pitanje kako je i dužnosnik trebao ispravno postupati u takvoj situaciji. Dužnosnik je trebao upoznati javnost s ovom situacijom i objasniti zašto mora sudjelovati u imenovanju njemu bliske osobe. Predlažemo pokretanje postupka", rekao je Davorin Ivanjek iz Povjerenstva, prilikom predlaganja pokretanja postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo