O PAKETU MJERA / Plenković: 'Vladinim mjerama se sprječava da cijena struje od 1. travnja ne bude dvostruko veća”

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

U sklopu četvrtog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vrijednog 1.7 milijardu eura, donijeti uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odluku o subvencioniranju dijela krajnje cijene opskrbe plinom za krajnje kupce kategorije kućanstvo te krajnje kupce koji nisu kućanstvo s godišnjom potrošnjom plina do 10 GWh

16.3.2023.
12:23
Tomislav Miletić/Pixsell
VOYO logo

Sjednica Vlade održala se danas oko podneva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Bit će to 201. sjednica Vlade, a na samom početku uvodno će se obratiti premijer Andrej Plenković.

U sklopu četvrtog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vrijednog 1.7 milijardu eura, donijeti uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odluku o subvencioniranju dijela krajnje cijene opskrbe plinom za krajnje kupce kategorije kućanstvo te krajnje kupce koji nisu kućanstvo s godišnjom potrošnjom plina do 10 GWh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će donijeti i više odluka o isplati jednokratnih novčanih primanja - korisnicima doplatka za djecu, umirovljenicima, nezaposlenima, korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi i sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima i osobama u privremenom smještaju za stradale u potresu.

Image
O PDV-U NA PLIN /

Plenković: 'Idući tjedan ćemo imati veliki paket mjera potpore građanima'

Image
O PDV-U NA PLIN /

Plenković: 'Idući tjedan ćemo imati veliki paket mjera potpore građanima'

Na početku sjednice osvrnuo se na ključne političke teme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutra će Hrvatski Sabor izglasati pet zakona te je danas ministar Beroš na raspravi o zakonima o zdravstvenoj zaštiti, okvir za daljnju reformu zdravstva - politički bitan paket zakona koji će Sabor izglasati sutra. Drugi važan zakon je zakon o trgovini, koji je predstavio ministar Filipović koji regulira rad nedjeljom. Idemo od 1. srpnja s režimom od 16 radnih nedjelja. Na taj način smo napravili dobar balans između privatnog i poslovnog života", poručio je Plenković.

"Glavna tema današnje sjednice Vlade je posvećeno 4. paketu mjera za zaštitu građana i gospodarstva u ovoj krizi uzrokovanoj velikom mjerom brutalnom agresijom Rusije na Ukrajinu i njezinim posljedicama na energetsku krizu, prehrambenu krizu i sve ono s čime smo suočeni zbog rasta cijena", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao odgovorna Vlada koja vodi računa i o društvenoj solidarnosti i o kvalitetnoj redistribuciji sredstava koji se prikupe od naših poreznih obveznika, djelujemo da se u Hrvatskom društvu održi socijalna kohezija", objasnio je premijer.

Kaže da je cilj paketa da svi ostanu na nogama i da država bude uz radnike i gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj četvrti paket mjera, vrijedan 1,7 milijardi eura, dolazi na dnevni red Vlade nakon što su resori proteklih tjedana radili na njegovoj pripremi, on je sveobuhvatan i snažan. Razvivši visok stupanj povjerenja u dijalogu sa socijalnim partnerima, dogovorili smo paket koji se sastoji od tri temeljna cilja: ublažavanje rasta cijena energenata, zaštita od inflacije i posebne potpore i poticaji ciljanim skupinama”, rekao je Plenković.

Ovo je već treća godina politike državnog intervencionizma, dodao je, podsjećajući da je intervencija počela s COVID krizom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će zadržana ista cijena električne energije za kućanstva, od 0,059 eura po kWh", poručio je premijer.

"Vladinim mjerama se praktični sprječava da od 1. travnja cijena struja za kućanstva ne bude dvostruko veća, odnosno 100 posto, a cijena plina za 70 posto. Mjere izravno koriste našim građanima i gospodarstvu”, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio se svim članovima Vlade koji su radili na paketu.

"Poruka je jasna: proći kroz krizu svi zajedno uz očuvanje socijalne kohezije i veliku socijalnu osjetljivost Vlade RH u ovim okolnostima", zaključio je predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo