odbijenica predsjedniku / Plenković dao ultimatum Milanoviću: 'Dok ne kaže - sorry stari, pretjerao sam, znaš kakav sam, nema razgovora'

Image
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Predjednik Vlade je komentirao i Aferu cent rekavši da treba pričekati nekoliko dana kako bi se vidjetlo tko je dozvolio jeftinu prodaju plina te tko ga je kupovao

6.7.2023.
12:01
Nel Pavletić/Pixsell
VOYO logo

Vlada je danas na svojoj sjednici odlučila da će ukinuti obavezu HEP-a da otkupljuje plin od INA-e koji se proizveo u Hrvatskoj.

Bila je to mjera kojom se htjelo premostiti problem nedostatka plina u krizi koja je nastala nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih dana izbila je "afera cent" u kojoj je otkriveno da HEP skupo otkupljuje plin, da bi potom viškove prodavao za cent.

Također, jedna od najaktualnija političkih tema i sukob s predsjednikom Zoranom Milanovićem oko izbora novog čelnika VSOA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je uvodno novinare nasmijao pitanjem: "Jeste li svi tu, svi koji su htjeli doći?"

Mislio je pritom na predsjednika Zorana Milanovića koji je zabranio, odnosno koji na svoju konferenciju nije pozvao novinara Jutarnjeg lista Krešimira Žapca rekavši da je taj list kartel. "Najvažnije je da tko god je htio doći, da može doći. Vlada u najboljem demokratskom duhu i praksi, poziva sve medije na pres konferencije bez obzira iz koje redakcije dolaze i koje pitanje žele postaviti", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O obnovi

Potom je nastavio da je današnja sjednica Vlade bila važna, ali i teška u političkom smislu. Ponovio je da je na njoj prezentirano koliko se sredstava iskoristilo za obnovu Zagreba i Banovine. "Ukupna apsorpcija (sredstava za obnovu op.a) došla je na razinu od 1,42 milijardi eura do 30. lipnja, a to je 142 posto od predviđene alokacije. Da je obnova u punom zamahu, vidjeli ste to po tome koliko škola, fakulteta, zgrada kulturne i sakralne baštine, cesta, nasipa, tramvajskih pruga, vrtača (gradi i obnavlja op.a)...", rekao je premijer.

Spomenuo je i dobre rezultate turističke sezone, da su tome pridonijeli ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pitanju izmjene granica izbornih jedinica, Plenković je rekao da postoji na diskontinuitet u 8. izbornoj jedinici koji je radio Grad Bakar. Sad je on u potpunosti u toj izbornoj jedinici te tvrdi da nema ni centimetra diskontinuiteta više.

O HEP-u i plinu

Potom se osvrnuo na aferu 'cent' u HEP-u " Od danas više ne postoji obveza INA-e da u potpunosti plin koji se proizveden u Hrvatskoj proda HEP-u. Napravljen je kompenzacijski mehanizam. S obzirom na ogromne poremećaje na tržištu plina u proteklom razdoblju moramo podsjetiti na političke ciljeve Vlade i korake koje smo poduzimali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku više nema potrebe da sav plin koji proizvodi INA kupuje HEP jer plina ima dovoljno. I zato se donijelo da te obveze u budućnosti nema", rekao je i osvrnuo se na situaciju u Zagrebu.

"Kroz verifikaciju, koju će providjeti HERA omogućit će kompenzacija opskrbljivačima u javnoj usluzi, primjerice Gradskoj plinari Zagreb. Sad ćemo omogućiti da Gradska plinara Zagreb ne ode u stečaj, da podnese zahtjev prema ministarstvu i da kažu koliko je cijena plina koju oni imaju i koja je viša od one koja je izračunata njihovim korisnicima. Kompenzirat ćemo ih kao opskrbljivači", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AFERA PLIN ZA CENT /

PPD reagirao na navode da su kupili višak plina od HEP-a. 'Nije nam to poznato, bili smo jamac...'

Image
AFERA PLIN ZA CENT /

PPD reagirao na navode da su kupili višak plina od HEP-a. 'Nije nam to poznato, bili smo jamac...'

Najavio je i svoj današnji odlazak u Orašje gdje će se otvoriti konzulat Republike Hrvatske. "Ovo puta u Posavini. Ponovno stavljamo naglasak na Hrvate i BiH kao konstitutivni narod", rekao je.

O višku plina

Na pitanje novinara RTL Danas Ivana Radića o tome tko je kupovao plin kao višak, po kojim cijenama i koji su gubici HEP-a, rekao je da je još prerano dati na to odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu sliku još nemamo u ovom trenutku. Prije dva dana sam rekao da sam zatražio od ministra gospodarstva da napravi cjelovitu sliku o tome što se dogodilo u 'pozitivnom odstupanju', da netko pušta više plina jer ga nema gdje skladištiti i da se malo bolje razjasni cijeli sustav kako se upravlja i donose odluke s viškom plina.
Tu ulogu imaju svi akteri - HEP, potom PLINACRO, vidjet ćemo što o tome misli HROTE i što kaže HERA. Prerano je da bi donijeli kategoričan sud tko je, kada i kako kupovao. Cijela procedura prodaje viškova plinova prilično je kompleksna", rekao je Plenković.

Na dodatno pitanje novinara RTL Danas koja je verzija informacije točna - da je HEP upozoravao Vladu i Ministarstvo gospodarstva na viškove ili da je ministarstvo primilo od HEP-a informaciju da viškove koriste za proizvodnju struje i da to prodaju na tržištu, premijer je rekao: "Vidjet ćemo... Ispitat ćemo. Kao Vlada, sad nemamo cjelovitu informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su pitali hoće li smijeniti predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića i upravu HEP-a ako se pokaže da nije sve čisto?
"Vidjet ćemo , kad ćemo imati sve podatke onda ćemo razgovarati", odgovorio je.

Na opashu novinara da Barbarić gradi bespravno na Hvaru, rekao je da je to druga tema. "Državni inspektorat djeluje prema zakonu bez obzira na to o kome se radi", smatra Plenković. Na dodatno pitanje nije li se puno toga okupilo oko Barbarića, od HEP-a i bespravne gradnje, ponovio je da bi on odvojio privatnu stvar kojom se bavi Držani inspektorat od javne stvari koja se tiče plina. Za bespravnu gradnju je poručio: "Svi se trebaju pridržavati propisa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li se čuo s Barbarićem oko plina, rekao je da o tome "nije imao komunikaciju", a na pitanje "je li normalno da se plin prodaje za cent", odgovorio jed a je za to saznao u petak kad je stigao iz Bruxellesa.

Novinari su nastavili s pitanjem pa pitali i "osjeća li se namagarčeno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo sretni i zadovoljni što smo građanima u krizi osigurali, zahvaljujući Vlade, da funkcioniraju vrtići, škole, fakultete, općine, gradove, mogli su si priuštiti energente kad su cijene bile na najvišim razinama", rekao je.

O PPD-u

Netko je situaciju pretvorio da plin odlazi po 5000 jeftinijoj cijeni, konstatirali su novinari, pa pitali zašto ga nije netko upozorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete vi mene to pitati", rekao je i ponovio da će sve temeljito ispitati. Kaže da sve u petak saznao i ministar Filipović, ne prije toga.

Novinari su pitali zabrinjava li ga to što je 63 posto jeftinog plina, koji je bio višak, kupio PPD i to po cijeni od 11 eura da bi potom Gradskoj plinari Zagreb plin kasnije prodavao po 106 eura (kojeg sada država spašava od stečaja kako je na konferenciji ranije sam rekao op.a).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te podatke nemam, ispitat ćemo sve", rekao je premijer, a na pitanje izgleda li mu da u pozadini stoji kriminal, rekao je da "ne zna".

Potom je nastavio komentirati slučaj izbora čelnika VSOA-e. Danas je predsjednik Milanović pozvao premijera na hitni sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je preko ministra Banožić, koji je nadležan za upućivanje prijedloga, poslala prijedlog o imenovanju Mije Validžića još u veljači. Osim plinom, moramo se baviti i predsjednikom Republike", rekao je premijer.

Nastavio je: "Čuli smo da je Vlada nekoga 'bacila preko plota'. Za razliku od njega (Milanovića op.a), mi poštujemo proceduru, Ustav. Isti Milanović koji je silovao Ustav kad je nametao svoju kandidatkinju za predsjednicu Ustavnog suda, sad on nama soli pamet da štiti Ustav i proceduru. Suprotno - Vlada je predložila kompetentnog čovjeka. Budući da mandat Kinderu istječe za nekoliko dana, mi smo već pripremili, a o tome je informiran njegov suradnik Lozančić, način kako da ovlastimo osobu u sustavu VSOA-e da obavlja poslove koje može dok se ne postigne dogovor o čelniku VSOA-e".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teret zastoja prebacio je na Milanovića i nanizao niz primjera kada, kaže nisu dobili, kaže Plenković, odgovor s Pantovčaka.

Govori i kako je Vlada bila spremna na razgovore o imenovanju veleposlanika koji su odbačeni kao "HDZ-ovi prijedlozi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Načelo 50:50'

"Na načelu fifty-fifty - on je taj koji je onemogućio nova imenovanja za veleposlanike. Tim pristupom koji nikada prije nije postojao, to možete pitati sve bivše predsjednike i premijere, nikada nije bila praksa fifty-fifty, nego su se vodili razumni razgovori", rekao je Plenković.

"Je li argument to da predsjednik Republike u svakom nastupu huška DORH, kao i nebitni oporbeni političar, ne bi li ministar obrane bio optužen", upitao je Plenković i dodaje da su sve blokade do Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On vrijeđa Vladu, HDZ, ministre, premijera, obitelji, majke, očeve najružnijim jezikom i sad to ostaje 'takav je'. Nisam ti ja, bolan, bolestan, nego sam takav. Kako siješ, tako žanješ! Onaj tko je srozao političku kulturu u Hrvatskoj do te mjere da svaka šuša može vrijeđati bilo koga, ne može očekivati tretman u cajtnotu imenovanja čelnika VSOA-e kao se nije ništa dogodilo da mi ništa nismo čuli, stresti s revera i reći: 'Ajmo mi sad na kavu'.

Sad pokazujemo hvarskoj javnosti da ne pristajemo na neprihvatljivu diskvalificirajuću nekulturu.

Rekao je i da se mora napraviti kulturna, javna i fina isprika njemu, ministrima, HDZ-u i javnosti što je uništio političku kulturu komunikacije posljednje tri godine. "Njegov obrazac, pratite Sabor, postaje nešto prihvatljivo", rekao je.

'Ništa bez isprike'

Odgovorio je i kako bi se došlo u poziciju da se razgovara: "Mi sad principijelno kažemo 'ne, ne, nema'. Prvo se ispričajmo, lijepo pristojno: 'Oprostite, pretjerao sam, nisam bio dobre volje nešto me nasekirao. U biti ste OK, ali mi se malo omakne. Kao ono sorry stari, pretjerao sam, nemoj molim te uzet u obzir, znaš kakav sam. Dok toga nema, nema sastanka. Neće propasti VSOA, diplomacija, ni sustav ni Ustav. Sve ovo se događa zbog njegovog obrasca ponašanja, ne našeg. Ovo se nije događalo dok su bili drugi akteri na sceni. Nije ni oporba bila ovako divlja kao sada, oni prepisuju od njega. Ja neću da mi se 2023. diskvalificira nivo komunikacije do mjere neke birtije. Dosta više, ne maltretirajte hrvatsku javnost divljaštvom i nekulture. Dok ne bude lijepe, kulturne isprike, nema sastanka", rekao je Plenković.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo