PLENKOVIĆ UPUTIO PORUKU SLOVENCIMA, ALI I BEOGRADU: / 'Pozivam Srbiju da zaštiti Hrvate koji ondje žive'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U tijeku je posljednja ovogodišnja sjednica Vlade

28.12.2017.
10:42
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vlada Andreja Plenkovića na posljednjoj će sjednici u ovoj godini ukinuti jednu od odluka Vlade Zorana Milanovića kojom je državnim i javnim tijelima te tvrtkama zabranjeno angažiranje PR stručnjaka i tvrtki.

Odgovor Sloveniji

'Zahvaljujem svima na angažmanu i radu, mislim da smo s obzirom na sve okolnosti koje smo imali ove godine postigli solidne rezultate u svim područjima', kazao je premijer na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske, potom se osvrnuo na navode Slovenije koja je poručila kako će potkraj tjedna započeti s primjenom arbitražne presude u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska je spremna na konstruktivni dijalog, arbitražna presuda se ne može provoditi bez privole obje strane. Očekujem od Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza i tako izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti', poručio je premijer Plenković. Prije početka dnevnog reda sjednice premijer se osvrnuo i na napad na Hrvate u Sonti koji je osudio te poručio kako su ministrica Pejčinović Burić i MVEP uložili prosvjednu notu te pozvali Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti koji žive u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavio je i da je Ministarstvo financija pronašlo dodatna sredstva koja će se preraspodijeliti za dugove u zdravstvu. 'Više od 1,3 milijarde kuna alocirali smo za zdravstvo. Vodili smo odgovornu fiskalnu politiku i odlučni smo uloviti se s problemom smanjenja duga u zdravstvu te 1,6 milijardi kuna za zapošljavanje te tako nastaviti pozitivne trendove', poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevni red

Na današnjem dnevnom redu sjednice Vlade RH naći će se odluka o ukidanju Odluke o obavljanju poslova odnosa s javnošću kojom bi se se tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač država te trgovačkim društvima u kojima je država većinski ili pretežiti vlasnik zabranilo angažiranje PR stručnjaka odnosno tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ukidanju ove odluke razmišljalo se i u vrijeme dok je u Banskim dvorima bio Tihomir Orešković, a odluku o ukidanju donijela je Vlada Zorana Milanovića i njom je bilo samo iznimno dopušteno angažiranje PR stručnjaka i to kada se radi 'o projektima, programima i aktivnostima većeg opsega i gospodarskog značaja'. Izazvalo je to žestoku reakciju Hrvatske udruga za odnose s javnošću (HUOJ) te Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), no Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je smatrala da se odlukom ne narušava tržišno natjecanje.

Kako piše N1, prema neslužbenim informacijama Krešimir Macan, o čijem se angažmanu kao Plenkovićevu savjetniku za komuniciranje već dulje vrijeme spekulira, trebao bi na tu dužnost biti imenovan danas ili sutra. Na dnevnom je redu i uredba o indeksu razvijenosti i odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti te odluka o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u ovoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvojene smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja

Vlada je usvojila smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Za paket zapošljavanja je u idućoj godini osigurano 2,4 milijarde kuna, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Pohvalio se da je stopa nezaposlenosti mladih pala s gotovo 50 posto u 2013. na oko 26 posto ove godine. Kao jedan od velikih noviteta istaknuo je jačanje pripravništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cilj je da mladi uđu u pravi radni odnos i da to bude najviše u realnom sektoru te da plaća bude manja od minimalne. Ideja nije da imamo gomilanje mladih u državnom i javnom sektoru, tako da smo ograničenje od 10 posto zaposlenih koje mogu uzeti proračunski korisnici smanjili na tri posto', poručio je Pavić.

Dodatna sredstva za Ministarstvo zdravstva

Na sjednici Vlade objavljeno je i kako je Ministarstvo financija pronašlo dodatna sredstava koja će se prerasporediti za dugove u zdravstvu, i to 100 milijuna kuna za državne bolnice te 97 milijuna kuna za županijske. 'Ovo je prvi put nakon niza godina da se smanjuju dugovi u zdravstvu čime prestaje prijetnja neisporukom lijekova. Stanje će se još više stabilizirati', rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić te dodao kako ako se tom iznosu doda 1,162 milijarde u rebalansu ima dodatnih gotovo 200 milijuna kuna zbog čega je pohvalio rad. Premijer Plenković se nadovezao kazavši kako je ovo 'vjerojatno jedina i prva Vlada koja je u godini dana uspjela više od 1,3 milijarde kuna alocirati za zdravstvo', prokometirao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je usvojila zaključak o dodjeli oko 100 milijuna kuna žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2017. godini.

Ukinuta zabrana angažiranja PR stručnjaka

Baš kako je i bilo najavljeno Vlada je ukinula Odluku o obavljanju poslova odnosa s javnošću koju je donijela vlada Zorana Milanovića, a prema kojoj se državnim tijelima i tvrtkama samo u iznimnim slučajevima dopuštalo angažiranje stručnjaka za odnose s javnošću. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pojašnjavajući odluku kazala je da su se promijenile okolnosti u međuvremenu te da je državi na raspolaganju cijeli niz sredstava iz fondova EU-a te da postoji potreba da se o tome mnogo bolje komunicira i izvijesti javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada je stavila naglasak na aktivno djelovanje i informiranje građana o reformskim procesima koji se provode. I dalje postoji obveza da se o angažiranju PR stručnjaka izvijesti Vlada, odnosno nadležna ministarstva', rekla je ministrica.

Ukidanje zabrane je komentirala bivša premijerka Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo