OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA / Plenković: 'Milanović je očajan kao i njegovi oporbeni jataci koji nemaju hrabrosti...'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Forum hrvatskih manjina je tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz zemalja u okruženju

25.11.2022.
12:08
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika održana je 27. po redu Forum hrvatskih manjina.  Na svečanom otvorenju nazočio je premijer RH Andrej Plenković koji je otvorio Forum.

Tema ovogodišnjeg foruma je "Mediji i hrvatske manjinske zajednice -  Kako se predstavljamo? Kako nas predstavljaju?“ Forum hrvatskih manjina je tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz zemalja u okruženju. Nakon održanog Foruma premijer će dati izjave povodom objave procjena rasta BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U cilju potpore hrvatskim manjinama, znamo da imamo Hrvate u BiH kao konstitutivan narod. Ovaj današnji sastanak posvećen hrvatskim manjinama i ulozi medija vrlo je bitan. Bitno je da emancipiramo temu identiteta Hrvata koji žive u susjednim zemljama, da podupiremo njihove projekte i programe", rekao je premijer na početku.

O rastu BDP-a

"Mi smo od 2016. do danas učetverostručili proračun središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, plus brojni resori financiraju projekte koji se odnose na Hrvate izvan Hrvatske", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim se osvrnuo na danas objavljenje podatke Državnog zavoda za statistiku.

"Vidjeli ste da je rast u trećem kvartalu, 5,2%, sve to je na tragu naših procjena kao Vlade gdje smo rekli da bi rast BDP trebao biti 5,7 posto ukupno. Ovakav rast je ohrabrenje funkcioniranju hrvatskog gospodarstva”, komentirao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bolje od prosjeka EU /

BDP i dalje raste - više smo trošili, ulagali, izvozili. Ali, osjeti se usporavanje...

Image
bolje od prosjeka EU /

BDP i dalje raste - više smo trošili, ulagali, izvozili. Ali, osjeti se usporavanje...

Na pitanje brine li ga što je to pad u odnosu na prošlu tromjesečje, kazao je:

"Mislim da je sjajno da RH zasad od 22 zemlje koje su objavile podatke rasta BDP-a u trećem tromjesečju je na drugom mjestu. Bolje rezultate ima samo Cipar koji ima 5,4%", izjavio je zadovoljni Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obuka ukrajinskih vojnika: 'Osnovala se misija, nije se dogovorila vježba'

Novinari su ga pitali oko obuke ukrajinskih vojnika.

"Stvari su jasne da ne mogu biti jasnije. Još jednom ću ponoviti jer vidim da je ovaj orkestrirani napor koji je učinjen od jučerašnje sjednice Vlade do danas da se smatra da je stvaran problem s ustavnim temeljem prijedloga. To je jedna laž i neistina. Europska unija je donijela odluku i Hrvatska je za to glasala da se osnuje misija potpore Ukrajine. Osnovala se misija, nije se dogovorila vježba", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Misija se osnovala s ciljem da se zemlji koja je žrtva ruske agresije u brutalnom ratu koji traje od 24. veljače sustavno pomaže od strane EU čija je Hrvatska članica već devet i pol godina za one neinformirane, uspavane, hipnotizirane", objasnio je pa dodao:

"Ista pravna osnova za slične misije korišten nekoliko puta i u našem mandatu i u mandatima ranijim vlada. Bilo je 45 takvih odluka u Saboru. Taj očaj, to nije više smicalica, to je doslovno politički očaj predsjednika i njegovih oporbenih jataka u Saboru koji nemaju hrabrosti reći hoće li pomoći žrtvama agresije nego su se sada u nelagodi uhvatili nekih pravnih smicalica. Da smo napravili bez Sabora, napali bi nas što smo to napravili bez njih”, dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da imamo ogroman politički problem u kojem se teško može naći opravdanje za izjave oporbenih stranaka.

"Naša pozicija je jasna, a predsjednika smo pitali kao i uvijek dosad, ministar obrane šalje kao što je praksa šalje pismo predsjedniku za davanje prethodne suglasnosti, on nama ne odgovara, nego daje nekakvo priopćenje - nama je to dovoljno", nastavio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tko je išao u Ukrajinu, a tko nije. To je pravo pitanje'

Ovdje je vrlo važno tko što govori i tko što radi. Moramo gledati sve izjave od veljače pa do sada.

"Tko je išao u Ukrajinu, a tko nije. To je pravo pitanje", rekao je Plenković pa rekao da su oni na pravoj strani povijesti, morala, hrvatskih interesa.
"Ovo je vojna misija o pomoći, a ne o vojnoj vježbi. Stvari su sasvim jasne, stav Vlade ispravan i koristan za Hrvatsku, ostalo je politiziranje'', poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanovića je prozvao da iznosi nebuloze i uvrede: "Između ovoga što on lupeta i što mi radimo, velika je razlika."

"Ako bude 101 glas, bit će, ako ne bude - neće biti, ali znamo zbog koga nije", kaže Plenković, a na pitanje novinara "Što će biti ako ne bude 101 glas", premijer kaže "To će biti blam za one koji su protiv."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O rastu njegove plaće

O objavljenoj vijesti da raste plaća njemu, predsjedniku Republike, ministrima, zastupnicima, ustavnim sucima i svim ostalim dužnosnicima uskoro izdašno rasti plaće, premijer kaže:

"Ono što se počelo događati s obzirom na to da smo mi Vlada koja diže plaće radnicima, za razliku od SDP-a, sada imate situacije da su plaće službenika po pojedinim ministarstvima veće nego plaće čelnika tih tijela, tj. ministara. Ne kažem da ti ljudi ne zavrjeđuju tu plaću, ali to nije dobro niti normalno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnicima bi uskoro plaća mogla biti podebljana za oko 1000 kuna, Plenković i ministri bi mogli imati plaću veću za 1500 kuna, Milanović za oko 1800 kuna dok će predsjedniku Ustavnog suda plaća od travnja biti veća čak za oko 3000 kuna.

Danas se osvrnuo i na tu problematiku ponukan novinarskim pitanjima te kritike nazvao demagogijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo