'NISAM REKAO DA JE VLADA ODGOVORNA' / Tomašević: 'Neugodan miris ne bi trebao biti opasan za zdravlje građana. Teško ozlijeđeni radnik je stabilno'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Komentirajući zahtjeve oporbe za svojom ostavkom, rekao je da je to posao oporbe. 'Ja bih rado da sam naslijedio grad u kojem ne pucaju cijevi, u kojem je Jakuševec zatvoren. Samo treba malo volje. Grad je tu spreman značajan dio financirati', rekao je

4.12.2023.
15:47
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U ponedjeljak ujutro došlo je do novog odrona smeća na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec, pri čemu su, prema posljednjim informacijama, ozlijeđena tri radnika, od kojih jedan teže.

To je drugi u manje od mjesec dana, dogodio se jutros oko 6:40. Policija osigurava mjesto događaja. Zatvorena je Sajmišna cesta od Jakuševca u smjeru zapada. Jakuševec je zatvoren za odlaganje otpada, a gdje će se otpad odlagati, još uvijek se ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održat će u 15:30 press konferenciju o situaciji na Jakuševcu.

'Ozlijeđeni radnik izvan životne opasnosti'

"Kao prvo, prije svega informacija o teško ozlijeđenom radniku, on je trenutno stabilno, izvan životne opasnosti. Osobno sam se čuo s članom obitelj i teško ozlijeđenog radnika i izrazio sam žaljenje zbog ozljeda koje su nastale te ponudio apsolutno svu pomoć gradske uprave i poduzeća i ozlijeđenom radniku i cijeloj obitelji. Stojimo im na raspolaganju u ovoj teškoj situaciji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'EKSPLODIRAO JE JAKUŠEVEC' /

VIDEO Bivši Bandićev pročelnik pustio navodnu snimku radnika s Jakuševca: 'U zadnji čas sam izašao'

Image
'EKSPLODIRAO JE JAKUŠEVEC' /

VIDEO Bivši Bandićev pročelnik pustio navodnu snimku radnika s Jakuševca: 'U zadnji čas sam izašao'

"Bilo je više radnika koji su tražili pomoć Hitne pomoći, ali svi ostali su ili lakše ozlijeđeni ili u stanju šoka pa su pušteni na kućnu njegu", poručio je.

Što se tiče kvalitete zraka rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što sam rekao imamo cijelu jednu postaju u tom dijelu grada, ali tražili smo i dodatna mjerenja kakvoće zraka od strane Nastavnog zavoda za javno zdravo Andrija Štampar koji imaju mobilni uređaj za mjerenje kakvoće zraka koji se koristio i kada je u Osijeku bio požar u tvrtki Drava International i ta mjerenja su se pokazala da su plinovi koji uzrokuju neugodan miris, a primarno se radi o sumporovodiku, amonijaku i merkaptanima - da su mjerenja za sve tri grupe pokazale da su izmjereni u granicama ispod graničnih vrijednosti."

'Neugodan miris nije opasan za zdravlje'

"To znači da neugodan miris koji osjećaju građani Zagreba je neugodan, ali da ne bi trebao biti opasan za zdravlje građana", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema neslužbenim informacijama iz Državnog inspektorata na jednom dijelu se neće dozvoliti daljnje odlaganje otpada. Nadamo se da će normalno odlaganje krenuti već sutra. Kako ćemo dobiti nove informacije, obavještavat ćemo javnost", dodao je.

O sastanku s Vladom otkrio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano za sastanak u Vladi, čuo sam se s predsjednikom Vlade. Želimo razgovarati o tri hitne teme da se konačno zatvori odlagalište Jakuševec, a otvori Resnik. Tu je pitanje financiranja budući da očekujemo informaciju koliko novaca možemo očekivati iz EU fondova. Drugo pitanje je vezano uz lokaciju. Centar za gospodarenje otpada u Resniku potvrđen je nakon odluke, više puta. Mi nemamo dvojbi da je Resnik najbolja lokacija za takvo postrojenje koje s obzirom na najmodernije tehnologije će biti takvo da neće imati utjecaja na kakvoću života. Danas je gradski HDZ spomenuo Resnik u negativnom kontekstu. Nadam se da je to nesporazum jer su za njega glasali i 2017. i 2018. Treće pitanje je pitanje Zagrebačke županije. Mi smo službeno tražili da taj Centar za gospodarenje otpadom ne bude zajednički sa Zagrebačkom županijom jer je upravo to razlog što se 20 godina nije izgradio."

Zatim je krenuo odgovarati na pitanja novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O odlaganju umjesto na kompostanu, rekao je: "Nigdje se danas neće odlagati otpad s obzirom na očevid. Vidjet ćemo dalje s Državnim inspektoratom. Očekujemo da će krenuti već idući dan na dijelu plohe koji nije zahvaćen ovim odronom."

"Moramo razgovarati s Vladom i moramo naći rješenje. Vidite da se rješavaju problemi otpada u mnogim gradovima, vrijeme je i da glavni grad dođe na red. Krajnje je vrijeme za to", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam rekao da je Vlada odgovorna'

Komentirajući izjavu Andreja Plenkovića koji se čudio da je Vlada odgovorna za situaciju na Jakuševcu, rekao je:

"Nisam rekao da je Vlada odgovorna nego da moramo razgovarati s Vladom dok s njima ne riješimo tri ključna pitanja na koja treba odgovoriti za zatvaranje Jakuševca", rekao je, pa dodao: "Krajnje je vrijeme da se ovo riješi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući zahtjeve oporbe za svojom ostavkom, rekao je da je to posao oporbe. "Ja bih rado da sam naslijedio grad u kojem ne pucaju cijevi, u kojem je Jakuševec zatvoren. Samo treba malo volje. Grad je tu spreman značajan dio financirati", rekao je.

"Voditelj podružnice je ponudio ostavku Upravi Holdinga, ali pričekat ćemo sve nalaze da se utvrdi tko je odgovoran. Kad se utvrdi tko je odgovoran, bit će sankcija. Bila to gradska tvrtka, privatne tvrtke koje upravljaju Jakuševcem.", rekao je Tomašević i dodao kako je pitanje odgovornosti u zadnjih 20 godina, ne samo godinu dvije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo doći do srži problema, kako se ovo uopće dogodilo. Kad to utvrdimo, bit će sankcija", ponovio je gradonačelnik.

"Mi nemamo puno opcija. Dok odlagalište postoji, ono se mora koristiti, ali napokon se mora sjesti za stol i dogovoriti da zatvorimo Jakuševec i stavimo to iza sebe", rekao je šef zagrebačke Čistoće Davor Vić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo