Uzeo 500.000 eura odštete za 25 lažnih sudara

Građani odavno pokušavaju na razne načine prevariti osiguravajuće kuće i naplatiti nešto što su izazvali sami ili u dogovoru s prijateljima.

25.10.2010.
15:08
VOYO logo

Prema procjenama svjetskih i domaćih stručnjaka, pet posto ukupnih premija osiguravatelja gubi se na prijevare. Matematika kaže da, ako se uzme u obzir da su ukupne premije hrvatskih osiguravatelja krajem 2009. godine iznosile 9,4 milijarde kuna, Hrvati godišnje osiguravajuće kuće prevare za gotovo pola milijarde kuna!

No, lomljenje vlastitih ruku ili nogu odavno je izašlo iz mode, pa je najviše onih koji će pokušati izvući koju kunu na osnovi prometne nesreće, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 80 posto dosadašnjih slučajeva koje su otkrili stručnjaci Croatia osiguranja odnosi se na prijevare u autoosiguranjima. No, prijevare postoje i u imovinskim te osiguranjima od nezgode. Kriza potiče građane i tvrtke na rast tih vrsta prijevara", kazao je Marijan Tomurad, direktor Službe za internu kontrolu i prevenciju zloporaba u osiguranju u Croatia osiguranju.

Šampion: U 25 'nesreća' uvalio prijatelje i rođake

Najveći otkriveni slučaj prijevare je slučaj A. Š., koji živi i radi u Njemačkoj. Samo u Hrvatskoj taj je muškarac od više osiguravatelja u posljednjih nekoliko godina naplatio 500.000 eura na osnovi prijavljivanja automobilskih šteta!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijevara se počela otkrivati u studenom prošle godine, a u nju je bio umiješan i S. V. s područja Vinkovaca. S. V. je prijavio štetu u poslovnici Croatia osiguranja u Osijeku, za prometnu nesreću koja se dogodila na području Luksemburga. Naknadnom analizom otkriveno je da je S. V. u siječnju 2008. godine imao identičnu nesreću. Daljnjom ekspertizom stručnjaka otkriveno je da je A. Š. bio oštećena osoba u čak 25 prometnih nezgoda u kojima su sudjelovale osobe iz njegova okruženja (prijatelji ili rođaci). Štetama su oštećeni Croatia osiguranje, Triglav, Euroherc, Allianz i Grawe osiguranje.

Informacija o prevarantu A. Š. je proslijeđena kriminalističkoj policiji MUP-a Hrvatske, a istražuju ga i Državna služba za kriminal u Duesseldorfu i Keleveu zbog sumnje na pranje novca, fingiranje prometnih nezgoda, provale i druga kaznena djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiv je i slučaj dvoje slovenskih državljana, J. P. i J. H. te M. D. iz Zaboka, koji je slovenskom paru pomogao u fingiranju prometne nezgode. Vještačenjem je utvrđeno da oštećenja na Audiju 3 nisu nastala u prijavljenoj nezgodi nego ranije. Podnesena je kaznena prijava PU istarskoj.

U 2010. u CO prijavili već 30 prevaranata

U Croatia osiguranju su ove godine podigli već 30 kaznenih prijava protiv prevaranata. Uz to, za njih oko 20 proslijeđene su informacije koje bi mogle upućivati na sumnju u prijevaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo odličnu i sve bolju suradnju s policijskim upravama na lokalnoj razini, MUP-om i Državnom odvjetništvom, kao i s procjeniteljima. Do kraja godine očekujemo i prvu presudu u našu korist, za štetu od 400.000 kuna na području Koprivnice. Cilj nam je da svaki slučaj prijevare završi na sudu i bude procesuiran", kazao je Tomurad. Objasnio je kako je Croatia osiguranje u sklopu svog antikorupcijskog plana oformilo tzv. antikorupcijski tim, koji u suradnji s policijom, sudskim vještacima i Državnim odvjetništvom nastoji otkriti svaku sumnju na zloporabu osiguranja ili moguću prijevaru.

"Uz to, sustav za procjenu šteta Audatex omogućuje nam da interno pratimo rad svakog procjenitelja štete na motornim vozilima. Sve štete koje su veće od 50.000 kuna automatski provjeravamo i analiziramo. U suradnji s policijom, bazom podataka Croatia osiguranja i Hrvatskog ureda za osiguranje, po broju šasije vozila i podacima o sudioniku provjerava se moguća 'sumnjiva povijest' vozača", objasnio je Alen Ostojić, direktor Sektora za korporativnu sigurnost Croatia osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić je za Glas Slavonije kazao i da u toj osiguravajućoj kući kontinuirano rade na tzv. crnoj listi osiguranika za koje imaju dokaze da su pokušali prevariti osiguravatelja. U slučaju autoosiguranja to znači da će takav osiguranik dobiti policu obveznog autoosiguranja, ali ne i kasko osiguranja.

Prethodni članci:

arti-201010010948006 arti-201008160096006 arti-201005060465006 arti-201005060463006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo