'Uzeli su mi sve: stan, odjeću, zadnju žlicu...'

'Uzeli su mi sve, od stana do zadnje žlice koju sam imala. Od mirovine nemam ništa jer mi sve pojede ovrha...

22.12.2011.
15:44
VOYO logo

"Uzeli su mi sve: stan, namještaj, obuću, odjeću, zadnju žlicu, zadnju čašu...", svjedoči Katarina Gašparović, 80-godišnjakinja koja će 11. siječnja sljedeće godine obilježiti godinu života u Skloništu za beskućnike Karlovac.

Zadužila se da bi liječila supruga

"Svatko od nas devetoro ovdje ima tragičnu priču", kaže K. Gašparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj beskućnika u Karlovcu je u laganom porastu otkako je prije nekoliko godina otvoreno sklonište. Sama Katarina je ostala bez doma nakon što se zadužila ne bi li liječila supruga.

"Bio je psihički bolestan, a od osiguranja nismo imali ništa. Samo smo od izvjesne štedno-kreditne mogli dobiti novac. Potpisala sam hipoteku na stan od 38 četvornih metara. No, bili smo prevareni i završila sam na ulici, dok je suprug u međuvremenu preminuo", priča nesretna žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon smrti supruga udomio ju je, kaže, jedan gospodin. No, i on ju je prevario oduzevši joj ono malo preostale imovine.

"Uzeo mi je stroj za pranje rublja, televizor, bačvu za vino... A kad sam došla u njegov stan nije imao ni stolicu za sjediti! Nakon toga sam otišla i živjela u jednoj baraci", kaže starica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Da nije bilo policije smrzla bih se'

U Sklonište za beskućnike dospjela je nakon što joj je policija pružila pomoć.

"Nazvala sam 92 i oni su me spojili s kontakt-policajcem. U roku par sati sam bila ovdje. Da nije bilo tog policajca, smrzla bih se", kaže Katarina koja je po struci grafičar. Svoj radni vijek provela je u Zagrebu, dok posljednjih 17 godina živi u Karlovcu. Od mirovine, ističe, nema ništa jer joj sve pojede ovrha, a preživljava od skupljanja boca. S djecom pak ne komunicira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sklonište nedostaje novca

Sklonište u kojem Katarina danas boravi je projekt grada. Radi uz pomoć partnera – HVIDRA-e i Centra za socijalnu skrb. Svakog dana topao ručak korisnicima stiže s Autobusnog kolodvora Karlovac. I branitelji su nesebično angažirani, te namjeravaju izgraditi još jednu baraku za udobniji smještaj.

"Radimo na tome da pola barake napravimo do Božića, a sve zajedno do proljeća. No, slabi smo s lovom. Treba nam građevinskog materijala", kaže branitelj Muharem Borić, apelirajući na donatore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo