UZAS U KBC-u Iz kapka pacijenta vadili crve prenesene ubodom komarca

10.3.2015.
12:29
VOYO logo

Jedan od najbizarnijih slucajeva nedavno je zabiljezen na Odjelu za oftalmologiju KBC-a Osijek gdje su pacijentu licinke psece gliste vadili iz ocnog kapka.

Da su se ovakvi slucajevi uistinu pojavili, za Glas Slavonije potvrdio je i sam sanacijski upravitelj osjecke bolnice, prof. dr. sc. Sven Kurbel i procelnik Odjela za oftalmologiju, mr. sc. Ivan Krkovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tocno je da smo imali ovakve pacijente. Naime, ako komarac koji prethodno ubode psa zarazenog parazitima nakon toga ubode covjeka, moze mu prenijeti parazit, koji potom krvlju putuje tijelom i moze se zaustaviti u bilo kojem dijelu tijela i tamo nastaniti i razviti. Ovaj nas slucaj uspjesno je saniran i pacijent nema posljedica, a o svemu smo izvijestili i Zavod za javno zdravstvo. Ovakvi slucajevi ce se vjerojatno pojavljivati sve cesce, iako smo mislili da se to dogada samo u nekim juznim krajevima'', upozorio je mr. sc. Krkovic.

Sanacijski upravitelj KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Kurbel takoder vjeruje kako je rijec o posljedici promjena koje su u nase krajeve stigle s globalnim zatopljenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parazitska bolest

O cemu je tocno rijec objasnila je Magdalena Sikora, voditeljica Sluzbe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju pri Zavodu za javno zdravstvo Osjecko-baranjske zupanije. Naime, rijec je o parazitskoj bolesti zajednickoj ljudima i nekim zivotinjama pod nazivom dirofilarioza, a koja zahvaca krvne i limfne sustave, misice, vezivna tkiva i serozne supljine, a u ovom slucaju rijec je o rodu dirofilarija.

''Ova filarija parazitira u koznom i potkoznom tkivu zivotinja, najcesce pasa. Infekcije ljudi javljaju se sporadicno. Tijelo parazita je bijele boje, na krajevima suzeno. Prednji kraj tijela je zaobljen. Rep je zastupljen i malo savijen. Mikrofilarije s krvnim obrokom dospijevaju u unutrasnje organe komaraca, gdje zavrsavaju licinacki razvoj tijekom 14 do 21 dan. U trenutku kada inficirani komarac ubode psa, filarije dospijevaju u ranicu na kozi nastalu ubodom. U subkutisu, masnom tkivu i muskulaturi psa, licinke provode 85-120 dana i za to vrijeme dostignu velicinu od pet centimetara. Ova filarija moze se naci kod pasa i drugih candida ili felida u potkoznom tkivu, prostorima izmedu tetiva i krvnih zila nogu, bubrezima i limfnim cvorovima. Kod covjeka se moze naci u ocima i potkozno, a inace je prenose komarci iz rodova Aedes, Anopheles, Culex'', objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.glas-slavonije.hr/263281/1/U-osjeckoj-bolnici-iz-kapka-pacijenta-vadili-crve-prenesene-ubodom-komarca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo