'ANALIZE SU KATASTROFALNE' / Užas na splitskim Benama: Potok fekalija slijeva se kroz marjansku šumu u more

Image
Foto: HRT screenshot

'Vidimo da koncesionar vješto želi prikriti tragove nasipanjem sitnog šljunka. To nije dopustivo jer takav zahvat nema dozvolu', poručio je Stipe Mišura iz JU Park-šuma Marjan

19.7.2023.
9:06
HRT screenshot
VOYO logo

Državni inspektorat poslao je vodopravnu inspekciju na obalni pojas na splitskim Benama koji je onečišćen bakterijama, a vrijednosti su šokantne. Utvrđeno je kako kroz marjansku šumu protječu fekalne vode, a na kopnenom dijelu plaže bakterija ima čak deset tisuća puta više od dopuštenih vrijednosti, javlja HRT.

Analizu je na obalnom pojasu provela Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MJERE OBRANE /

Zbog kiše onečišćena Zrmanja, a u Gračacu civilna zaštita na nogama: 'Dižu se podzemne vode'

Image
MJERE OBRANE /

Zbog kiše onečišćena Zrmanja, a u Gračacu civilna zaštita na nogama: 'Dižu se podzemne vode'

"Septička jama koja je u sklopu restorana i pod županijskom je koncesijom ima neka oštećenja. Izlijevaju se fekalije unutar Park-šume Marjan, koje tvore nekakav potočić, koji završava u moru. Analize su katastrofalne", rekao je zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević.

"Vidimo da koncesionar vješto želi prikriti tragove nasipanjem sitnog šljunka. To nije dopustivo jer takav zahvat nema dozvolu", poručio je Stipe Mišura iz JU Park-šuma Marjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvoća mora zadovoljavajuća

Analize na obližnjoj plaži, na sreću, potvrđuju da je kakvoća mora zadovoljavajuća i nema opasnosti za zdravlje kupača.

"Jučer je uzet uzorak i, prema prvom parametru, radi se o Escherichiji coli, more je u istoj kategoriji. Konačna ocjena s ostalim parametrima bit će danas ili sutra", dodala je Tatjana Puljak iz NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupanje vodopravne inspekcije Državnog inspektorata je u tijeku pa će nakon završetka postupka biti moguće iznijeti više detalja o onečišćenju.

POGLEDAJTE VIDEO: Biolog o zagrijavanju Jadrana, o pomoru vrsta i o tome zašto orke napadaju brodice: 'Nije jasno igraju li se ili ljute'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo