Uz povik 'Bog i Hrvati' Anto Đapić napustio politiku!

Hrvatska ispraća još jednog političara sa scene – HSP-ovca Antu Đapića.

12.12.2011.
16:46
VOYO logo

Anto Đapić, dugogodišnji predsjednik HSP-a, prethodnik Danijela Srba priopćenjem je izvijestio stranku i javnost da se odlučio u potpunosti povući iz stranačkog političkog života Hrvatske stranke prava. Razlozi njegovog povlačenja su i osobne i političke naravi, javlja Đapić.

"Politički razlozi su moj rezultat na proteklim parlamentarnim izborima i preuzimam svoj dio odgovornosti. Osobni razlozi leže u činjenici da moji politički pogledi na budućnost Hrvatske, kao i moj vrijednosni sustav i politički svjetonazor koji sam živio i izgrađivao kao dužnosnik Hrvatske stranke prava nisu naišli na potporu biračkog tijela", navodi Đapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako ne želim mijenjati svoje političke poglede i svjetonazor, povlačim se iz stranačke politike kako ne bih ni na koji način smetao procesu konsolidacije i jačanja stranke kojoj sam posvetio sav svoj politički potencijal, pa i obiteljski i osobni život", nastavlja Đapić, uvjeren "kako će HSP iznaći način prilagodbe novim političkim okolnostima u kojima se nalazi Republika Hrvatska".

Za kraj se zahvalio "svim prijateljima, suborcima, stranačkim kolegama, medijima, hrvatskoj javnosti, a napose svim biračima koji su me ovih dvadeset i jednu godinu pratili i podupirali" i odjavio se uz pozdrav "Bog i Hrvati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuđmanov Trojanac

Đapić će u političkoj povijesti ostati zapamćen po izjavi prvom predsjedniku Franji Tuđmanu "Ja ću biti vaš Trojanski konj u oporbi", po aferi s lažnim magisterijem, katastrofalnom upravljanju Osijekom i više kriza vlasti u tom gradu, šovinizmu i "mjerenju kukuruza"... Prigovaralo mu se i za korupciju u Osijeku te zbog bogaćenja, ali nikada nije optužen.

Napomenimo i da je on također jedan od utemeljitelja HDZ-a, i to onog osječkog, gdje je bio član Središnjeg odbora. Iz stranke je izbačen zbog javnog pozdravljanja sa "Za dom spremni", nakon čega se također nakratko povukao iz političkog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HSP ulazi 1991. godine, kada mu je na čelu Dobroslav Paraga. Nakon ubojstva Ante Paradžika – Tuđmanovog kritičara i potpredsjednika HSP-a – u "prijateljskoj vatri", Đapić je privremeno postavljen na mjesto potpredsjednika, a tu dužnost je trebao obavljati do idućeg Sabora stranke. 1993. godine tažio je izvanredne izbore u stranci, nakon čega je izbačen iz HSP-a.

No, uspijeva se vratiti u velikom stilu, svrgavanjem Parage, dok je ovaj bio u inozemstvu. Na mjestu šefa HSP-a ostaje sve do dolaska Danijela Srba na to mjesto u studenom 2009. godine. Srb je tada preuzeo vodstvo HSP-a uglavnom zbog loših rezultata stranke na ranijim izborima za Sabor što je, među ostalim, uzrokovalo osipanje istaknutijih HSP-ovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo