NEMA VIŠE MULJANJA / Uvodi se nadzor računa premijera i političara: banke će državi morati javljati svaku sumnjivu transakciju

Image
Foto: Thinkstock/ Ilustracija

Saborski zastupnici uskoro bi trebali izglasati novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma

19.5.2017.
8:21
Thinkstock/ Ilustracija
VOYO logo

Prema izmjenama i dopunama Zakona, banke bi imale obvezu pratiti financijske transakcije te kategorije, kao i transakcije članova njihovih obitelji. Ako primijete nešto sumnjivo, o tome bi morali odmah izvijestiti Ured za sprječavanje pranja novca. Najavio je to Tomislav Sertić, voditelj Odjela za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju Ureda za sprječavanje pranja novca, na konferenciji Sigurno poslovanje, piše Jutarnji list.

Pod povećalom banaka osim političkog vrha biti će i transakcije zamjenika ministara, visokih pravosudnih dužnosnika, ali i članova upravnih tijela političkih stranaka, članova uprava i nadzornih odbora tvrtki u državnom vlasništvu, članova savjeta Hrvatske narodne banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je ta obveza vrijedila samo za inozemne državljane. No osim spomenutih osoba, banke će i same morati identificirati politički izložene osobe i pratiti njihove transakcije te prijavljivati Uredu ako primijete nešto sumnjivo. Primjerice, lokalne dužnosnike, zatim transakcije visokih vojnih dužnosnika, ali i stranih veleposlanika u Hrvatskoj.

Sertić je iznio podatak da je hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca od 2009. do 2016. godine obradio 2662 predmeta, odnosno transakcije vrijedne više od 12 milijardi kuna. Od toga, Ured je blokirao transakcije teške više od 175 milijuna kuna zbog sumnji na pranje novca i financiranje terorizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako neka pravna osoba uđe u posao s peračem novca ili financijerom terorizma, moći će biti kažnjena novčanom kaznom do pet milijuna eura, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo