GRADIT ĆEMO ZELENO / Uvodi se novi ekološki standard gradnje zgrada: Trošit će se manje energije, ali će se ulaganja višestruko isplatiti

Image
Foto: ilustracija, Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

DGNB sustav usklađen je s najstrožim standardima dekarbonizacije i zaštite od klimatskih promjena, a potiče smanjeno trošenje energije, emisije štetnih plinova i količinu otpada

5.10.2021.
15:05
ilustracija, Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski savjet za zelenu gradnju potpisao je ugovor o korištenju DGNB sustava certificiranja održivosti zgrada na nacionalnoj razini s Njemačkim društvom za održivi razvoj. Sustav DGNB je međunarodno priznati i vodeći jamac kvalitete održive gradnje, koji je usklađen sa standardima dekarbonizacije i učinkovite zaštite od klimatskih promjena.

Naime, malo je poznata velika uloga zgrada u globalnom zatopljenju. Samo u Europi se 40 posto ukupno potrošene energije troši u stambenim objektima, koji stvaraju 36 posto ukupnih emisija ugljičnog dioksida i 35 posto ukupne količine otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoka razina održivosti

Tako će zgrade certificirane po DGNB sustavu jamčiti visoku razinu održivosti te produktivnosti, očuvanja zdravlja i blagostanja ljudi. Certifikat će biti jamstvo da su tijekom gradnje odabrani netoksični materijali, da je kakvoća unutarnjeg zraka visoka te da su ugrađeni štedljivi sustavi grijanja i hlađenja...

Image
PREPREKA U PROCESU OBNOVE /

Gradnja bez dokumenata: Ministarstvo namjerava omogućiti legalizaciju cesta, vodovoda, kanalizacije...

Image
PREPREKA U PROCESU OBNOVE /

Gradnja bez dokumenata: Ministarstvo namjerava omogućiti legalizaciju cesta, vodovoda, kanalizacije...

"Ovaj sustav usklađen je s EU regulativom i projektom LIFE Level(s) kojeg provodi Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji sa ukupno osam zemalja Europske unije, a koji definira stupnjeve održivosti zgrada. Nama je bilo izuzetno važno da se prilikom definiranja ekoloških, ekonomskih, klimatskih, geografskih i drugih praktičnih kriterija, velika pozornost posvetila potresnoj otpornosti zgrada u Hrvatskoj s obzirom na niz nedavno zabilježenih katastrofalnih potresa u Hrvatskoj“, istaknuo je za Večernji Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvaranje dodatne vrijednosti

Dodao je da su preuzeli DGNB sustav jer je najkvalitetniji, najnapredniji i pruža holistički pristup kroz analize cjeloživotnog ciklusa zgrada. Dakle, nije riječ samo o sustavu ocjenjivanja i standardizacije, već i o alatu za planiranje projekata uz stvaranje dodane tržišne vrijednosti zgradama. Također, te zgrade troše manje resursa, a otpad nastao njihovim rušenjem se može reciklirati.

U svijetu je DGNB certifikatom ocijenjeno više od 8200 privatnih i javnih zgrada u 27 država. U Hrvatskoj je na taj način prema kriteriju održivosti certificirano svega devet zgrada, a prva koja će dobiti DGNB certifikat je poslovna zgrada Matrix C u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Veliko nam je zadovoljstvo što su naši hrvatski partneri odlučili lokalno promovirati DGNB sustav. S jedne strane, to pokazuje da dijelimo zajedničko, ambiciozno razumijevanje zahtjeva održive gradnje u velikom dijelu EU. S druge strane, kroz ovakva partnerstva možemo ostvariti puno dublji utjecaj na odgovarajuća tržišta i slijediti naš sveobuhvatni cilj, a to je da održiva gradnja postane novo normalno”, poručila je Christine Lemaitre, direktorica Njemačkog društva za održivi razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo