Utjerivači dugova kazne digli sa 120 na 437 kn

Ako vozači ne plate parkiranje u Puli, koje stoji četiri kune po satu, slijedi im enormna kazna od čak 437 kuna!

21.7.2011.
15:16
VOYO logo

Irena Čubra, samo je jedna od brojnih Puljana koji su u zadnje vrijeme ostali neugodno iznenađeni jer je gradsko poduzeće Pula parking od svibnja uvelo novi način naplate kazne. Naime, zajedno s uplatnicom Pula parkinga, koja na ime opomene iznosi 120 kuna, stiže još jedna uplatnica od 317 kuna, koliko treba dodatno uplatiti tvrtki iz Zagreba.

Pula parking sklopio je, naime, ugovor s tom zagrebačkom tvrtkom i ovlastio je za naplatu dugovanja. Tvrtka za naplatu dugovanja angažirala je pak zagrebačku odvjetničku tvrtku koja u njihovo ime šalje Puljanima odvjetničku opomenu. Iako zvuči nevjerojatno, vozači time zbog neplaćenog parkiranja trebaju zagrebačkoj tvrtki angažiranoj za naplatu dugova platiti gotovo trostruki iznos od onoga koji duguju Pula parkingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bježim od kazne, uplatnicu Pula parkinga sam platila, ali onu drugu, tvrtki za naplatu dugova, nisam, jer smatram da je tako nešto pretjerano", rekla je za Glas Istre Čubra, koja o o svemu obavijestila i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića. Puljanka nije zadovoljna njegovim odgovorom jer se gradonačelnik tek načelno pozivao na poštivanje prometnih pravila.

Na ovaj sistem naplate kazni nedavno je na sjednici Gradskog vijeća upozorila i vijećnica Loredana Štok. I sama odvjetnica po struci, napomenula je da odvjetnička opomena tipskog karaktera, kakva se izdaje za tvrtku za naplatu dugovanja, može iznositi maksimalno sto kuna plus PDV, odnosno 123 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, ovo odvjetničko društvo šalje opomene po tarifi od 250 kuna plus PDV i plus poštarina. Bez obzira na iznos, ovakav oblik naplate protivan je Zakonu o zaštiti potrošača - naime, ne smiju se prava i obaveze iz ugovora prenijeti na treću osobu ako se time krajnji potrošač dovodi u nepovoljniji položaj, a upravo to radi Pula parking", ustvrdila je Štok.

U Pula parkingu su, očito zbog brojnih pritužbi građana, odlučili olabaviti uže. Prema riječima direktora Branislava Bojanića, onima koji su prvi put propustili platiti parking, u suradnji s tvrtkom za naplatu dugovanja nude poništenje odvjetničkih troškova ako podmire svoje dugovanje prema Pula parkingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako na dopisu odvjetničkog ureda stoji da, ukoliko se ne podmiri dug, slijedi tužba, Bojanić tvrdi da oni koji nisu recidivisti, a koji podmire dug od 120 kuna, neće završiti na sudu.

Vezani članci:

arti-201102230748006 arti-201103090165006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo