Ustavni sud: Čak 43 članka ZKP-a su neustavna!

Ustavni sud je u četvrtak ukinuo dio odredbi Zakona o kaznenom postupku, nakon što im je podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti.

19.7.2012.
12:17
VOYO logo

Ustavni sud je ukinuo čak 43 članka Zakona o kaznenom postupku (ZKP), ali to neće imati posljedice na kaznene postupke u tijeku, poput npr. postupka protiv bivšeg premijera Ive Sanadera ili HDZ-a. Sporni članci moraju se uskladiti s Ustavom do kraja 2013. godine.

Podsjetimo, otkako je 2009. godine novi ZKP stupio na snagu, zagrebačke odvjetnice Jasna Novak i Višnja Drenški Lasan podnijele su dva prijedloga u kojem zaključuju da ZKP u više desetaka odredbi krši prava okrivljenika zajamčena Ustavom i konvencijama o ljudskim pravima, u čemu ih je podržala i Odvjetnička komora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima više tih odredbi. Odredbe o tajnosti postupka, odredbe o državno-odvjetničkoj a ne stranačkoj istrazi, odredbe koje se odnose na moment kada sam kazneni postupak počinje, preciziranje rokova. Puno, puno stvari ima koje su obuhvaćene tim prijedlogom za ocjenu ustavnosti", kazala je odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Neke od najčešće osporavanih odredbi su nemogućnost žalbe na pokretanje istrage i zabrana braniteljima da prisustvuju ispitivanju svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo