izlazi na slobodu? / Ustavni sud spriječio izručenje Kurda kojem u Turskoj prijete mučenje i smrt

Image
Foto: Thinkstock

Nakon toga bi on po svemu sudeći, budući da više ne postoji ni pravosnažna međunarodna tjeralica za njim, mogao otputovati kući u Švicarsku gdje mu živi i obitelj

20.7.2018.
12:17
Thinkstock
VOYO logo

Ustavni sud ukinuo je rješenja redovnih sudova, odnosno Vrhovnog suda i Županijskog suda u Vukovaru koji su dopustili izručenje kurdskog izbjeglice koji uživa azil u Švicarskoj, Nurettina Orala, Turskoj, piše Novi list.

U srijedu se navršilo točno godinu dana otkako je Oral u pritvoru u Hrvatskoj na temelju tjeralice koju je za njim izdala Turska, a koju je Interpol u međuvremenu proglasio nevaljanom. U Centru za mirovne studije, koji je od početka angažiran na Oralovom slučaju, smatraju da ukidanjem rješenja redovnih sudova na temelju kojih je Oral bio u pritvoru, više nema osnove za pritvor te očekuju da će redovni sudovi hitno odlučiti o puštanju Nurettina Orala iz pritvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga bi on po svemu sudeći, budući da više ne postoji ni pravosnažna međunarodna tjeralica za njim, mogao otputovati kući u Švicarsku gdje mu živi i obitelj.

Oral je u Hrvatskoj uhićen na temelju tjrealice koja je postojala u vrijeme njegova uhićenja, a Turska ga tereti zbog »povreda nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta«, te terorizma. Traži ga zato što je 1999. bio u iračkom dijelu Kurdistana i to u doba kada je turska u njemu provodila vojnu akciju u kojoj je stradalo 16 njenih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oral je bio kurdski aktivist, prema dokumentaciji nije sudjelovao u borbi protiv turske vojske, koja je djelovala u Iraku bez međunarodnog odobrenja, nego u unutarkurdskim obračunima u kojima je i zarobljen. Županijski sud u Vukovaru isprva je odbio dopustiti njegovo izručenje Turskoj gdje mu, uz ostalo, prijete mučenje, dugotrajni zatvor, pa i smrt, Vrhovni je sud predmet vratio na ponovno razmatranje i u drugoj je odluci Županijski sud dopustio izručenje Orala Turskoj, što je potvrdio i Vrhovni sud. Ustavni sud je u siječnju zaustavio postupak izručenja, a novom je odlukom ukinuo rješenja redovnih sudova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo