'PO TRADICIJI DAN ODMORA' / Ustavni sud odlučio: Zabrana rada nedjeljom i dalje ostaje na snazi

Image
Foto: Marko Lukunic/Damir Spehar/PIXSELL

Ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini, vezanu uz najnovija pravila o radu trgovina nedjeljom, zatražili su Udruga glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, niz manjih trgovačkih poduzeća i obrta te stranka FOKUS

6.2.2024.
12:17
Marko Lukunic/Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Ustavni sud raspravio je o zabrani rada nedjeljom. Zbog toga je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović dao izjavu za medije u 13 sati.

"Na današnjoj sjednici donijeli smo rješenje kojim nismo prihvatili Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti sustavom Zakona o trgovini", rekao je Šeparović na samom početku pa dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo rješenje doneseno je većinom od 10 glasova, troje sudaca je bilo protiv, a četvero je najavilo izdvojeno mišljenje."

Podsjetimo, ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini, vezanu uz najnovija pravila o radu trgovina nedjeljom, zatražili su Udruga glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, niz manjih trgovačkih poduzeća i obrta te stranka FOKUS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve detalje ove odluke pročitajte OVDJE.

Dotaknuo se i zahtjeva za ocjenu suglasnosti sustavom Zakona o izbornim jedinicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odbili smo i zahtjev za ocjenu Zakona o izbornim jedinicama i odbacili prijedloge. Odluka je donesena većinom od devet glasova dok je četvero sudaca bilo protiv, a četvero sudaca je najavilo izdvojeno mišljenje."

Objašnjenje Zakona o trgovini

"Što se tiče zakona o trgovini, već smo dvaput odlučivali o neradnoj nedjelji. Godine 2004. smo ukinuli tadašnji Zakon. Godine 2009. smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj. U ovoj odluci imamo stajalište da u pravnom poretku je nedjelja dan u tjednu koji se po tradiciji smatra danom tjednog odmora. Reguliranje tog rada ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života radnika, osiguranje kvalitete života, socijalno blagostanje. Za nas je to legitiman cilj", rekao je predsjednik Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu se stajališta Ustavnog suda od prije automatski primjenjivati sada", rekao je Šeparović. "Utvrdili smo da nijedna od grupa - trgovci, radnici i potrošači - ovakvim zakonodavnim rješenjem ne trpi prekomjeran teret. Ocijenili smo da je ova mjera razmjerna cilju koji se želi postići", dodao je.

Odbijen i Zakon o izbornim jedinicama

"Mi smo 7. veljače donijeli odluku kojom smo ukinuli tada važeći Zakon o izbornim jedinicama jer smo utvrdili da biračko pravo u 10 jedinica nema jednaku izbornu snagu. Naložili smo da se to ispravi i u današnjoj odluci smo bitno naveli sljedeće - Ustav ne postavlja zahtjeve kakav izborni model traži od zakonodavca. Zakonodavac je tu slobodan, a nije Ustavom propisano kakav model izbornih jedinica mora biti usvojen", rekao je Šeparović oko Zakona o izbornim jedinicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Analizom Zakona utvrdili smo da je zakonodavac poštovao bitna stajališta Ustavnog suda. Što se tiče cijepanja izbornih jedinica na geografski teško razumljiva područja i tvrdnje da nisu uvaženi standardi Ustavnog suda, utvrdili smo da nijedna od tih izbornih jedinica ne odstupa od zakonom propisanog praga. Vodilo se računa o prirodnim granicama te povijesnim, sociološkim, kulturnim, prometnim i drugim kriterijima s temeljnim načelom – jednaka težina biračkog glasa u svakoj izbornoj jedinici”, dodao je Šeparović.

Podsjetimo, ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor zatražile su odvojeno dvije skupine oporbenih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve detalje ove odluke pročitajte OVDJE.

Jesu li trgovci, zaposlenici i potrošači oštećeni?

Mali trgovci su se bunili da su oštećeni, kako je Ustavni sud zaključio da nitko neće snositi teret?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se radi o ograničenju poduzetničkih sloboda, to nije sporno. Ali ovdje je pitanje je li to sukladno Ustavu. Ovdje trgovci pa i mali, imaju slobodu od ponedjeljka do subote odraditi radno vrijeme, imaju 16 nedjelja koje mogu raditi, imaju blagdane koje Vlada odredi da mogu raditi i imaju iznimke (benzinske, aerodromi) kada mogu raditi. Ocjenjujući to, kao i prava zaposlenika i potrošača, utvrdili smo da im nije nametnut prekomjeran teret".

"Što se tiče zaposlenika, oni, kao i svi građani, imaju pravo na privatan i obiteljski život, ali su dužni raditi 16 nedjelja, za razliku od drugih građana. Dužni su raditi blagdane koje vlada odredi, kao i za vrijeme iznimaka. Kad stavimo to u odnos s pravima trgovaca i potrošača, zaključujemo da ni njima nije nametnu prekomjeran teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče potrošača, možemo svi kupovati od ponedjeljka do subote, možemo ići u 16 nedjelja tijekom godine, možemo ići u prodajne objekte koji su iznimka. Ne može netko zbog promjene potrošačkih navika reći da je to njegovo ustavno pravo. Moramo balansirati prava poslodavaca, prodavača i zaposlenika", dodao je Šeparović.

O izboru Turudića za glavnog državnog odvjetnika

"Ustavni sud RH i ja nemamo nikakve ovlasti kod postupka izbora glavnog državnog odvjetništva. Njega predlaže Vlada, a bira ga Sabor. Nije primjereno da ja to komentiram, a svoje osobno mišljenje ću zadržati za sebe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga pitali može li predsjednik Republike poništiti odabir novog glavnog državnog odvjetnika.

"Ne vidim da bi predsjednik Republike imao zakonsku ili ustavnu ovlast u vezi izbora glavnog državnog odvjetnika. Moguće da postoje argumenti, ali ja ih ne znam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i još neke aktualnosti, a sve možete pogledati u nastavku:

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo