USTAVNI SUD: / 'Valutna klauzula je ustavna i zakonita, a bivši predsjednik Stjepan Mesić ostaje bez ureda!'

Image
20.12.2016.
11:33
VOYO logo

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za novinare govorio je o odlukama suda koje su od posebnog interesa javnosti, a to su ocjena ustavnosti zakonske odredbe o valutnoj klauzuli, odluka o ustavnim tužbama udruge Potrošač i sedam banaka o ugovornim odredbama o valutnoj klauzuli (švicarski franak) i o promjenjivoj kamatnoj stopi , te o ocjeni ustavnosti Zakona o uredu bivšeg predsjednika RH.

Image
MESIĆEVA REAKCIJA NA ODLUKU USTAVNOG SUDA: /

'Ovo je dokaz koliko je Hrvatska udaljena od pravne države'

Image
MESIĆEVA REAKCIJA NA ODLUKU USTAVNOG SUDA: /

'Ovo je dokaz koliko je Hrvatska udaljena od pravne države'

Valutna klauzula je ustavna

Valutna klauzula je zakonita i ustavna, rekao je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju tužbe udruge Potrošač protiv osam najvećih banaka radi zaštite potrošača u slučaju konverzije kredita u švicarskim francima, Ustavni sud je djelomično prihvatio tužbu udruge.

Šeparović je rekao da je drugostupanjski sud potvrdio prvostupanjsku odluku u dijelu koji se odnosi na ništetnost ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi u odnosu na sedam banaka (u odnosu na Sberbanku d.d. preinačio je prvostupanjsku odluku i odbio tužbeni zahtjev u cijelosti). Potvrdio je stajalište prvostupanjskog suda da je riječ o nepoštenoj ugovornoj odredbi koja je potrošačima nametnuta jednostranom odlukom banaka, o kojoj se nije pojedinačno pregovaralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Udruga Potrošač je ovlaštena podnijeti ustavnu tužbu'

U odnosu na ugovornu odredbu o valuti obveze, drugostupanjski sud utvrdio je da ta odredba ispunjava zahtjeve razumljivosti pa time nije nepoštena, a posljedično nije ni ništetna. U tom dijelu preinačio je prvostupanjsku odluku i odbio tužbeni zahtjev.

'Ustavni je sud utvrdio da ova odredba nije nesuglasna sa člankom 14 i člankom 49 Ustava koja govori o jednakosti svih pred zakonom. U prigovorima koji se odnose na Zakon o švicarcu, Ustavni sud će odlučivati u posebnom postupku i ova odluka koja je donesena jednoglasno, neće utjecati ni na koji način na to', rekao je Miroslav Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o tužbi udruge Potrošač o glavnici švicarskog franka i promjenjivoj kamatnoj stopi, Šeparović je rekao da je udruga Potrošač ovlaštena podnijeti ustavnu tužbu.

Naime, Potrošač je, izrijekom propisan kao osoba ovlaštena za pokretanje postupka pred nadležnim trgovačkim sudom radi zaštite kolektivnih interesa potrošača, stoji u sažetku odluke Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Postupak kontrole trgovca prema ZoZP-u je apstraktan jer štiti kolektivni interes te se pokreće radi općeg suzbijanja određene aktualne nedopuštene prakse trgovca, te aktualnog korištenja nepoštenih odredaba u standardnim ugovorima s ciljem sprječavanja takvog ponašanja sada i ubuduće. To znači da ovlaštenje za pokretanje postupka ne ovisi o tome jesu li određenom poslovnom praksom ili ugovornim odredbama u nekom konkretnom slučaju povrijeđena ili ugrožena prava pojedinih potrošača, nego o tome je li povrijeđen kolektivni interes potrošača. Budući da su se u ovom ustavnosudskom postupku osporavale odluke redovnih sudova donesene u tom postupku, Ustavni sud ocijenio je da je Potrošač ovlašten podnijeti ustavnu tužbu', stoji u sažetku odluke.

Podsjetimo, Ustavnom tužbom se traži da se cijeli proces vrati na visoki trgovački sud i da se ispita poštenost valutne klauzule švicarskog franka. Najavio je to saborski zastupnik Goran Aleksić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ALEKSIĆ POZVAO SABORSKE ZASTUPNIKE NA TUŽBE PROTIV BANAKA: /

'Vratite si preplaćene kamate'

Kada bi se potvrdilo da je valutna klauzula švicarskog franka nepoštena, svi krediti u toj valuti morali bi se reobračunati po početnom tečaju i početnoj kamatnoj stopi, rekao je Aleksić.

Image

'Mesić može nastaviti djelovanje, ali ne na teret državnog proračuna'

Kada je riječ o uredu bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ustavni sud nije prihvatio prijedlog Stjepana Mesića za izmjenu zakona o njegovim pravima kao bivšeg predsjednika. Ured bivšeg predsjednika tako ostaje ukinut. Ustavni sud ocijenio je neutemeljenim navode da je osporenim zakonom povrijeđena bit nastavka javnog djelovanja bivšeg predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'On svoje djelovanje može nastaviti i ubuduće, ali ne na teret državnog proračuna', rekao je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

Podsjetimo, vlada Tihomira Oreškovića u lipnju je ukinula ured bivšeg predsjednika, nakon čega je Mesić od Ustavnog suda tražio odgovor je li ukidanje bivšeg predsjednika ustavna odluka.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo