ISTJEČU MANDATI / Ustavni sud napušta 10 od 13 sudaca! Vrijeme curi, čekaju nas izbori, a natječaja nema

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Ustavnom sudu 8. lipnja mogla bi ostati samo trojica: predsjednik suda Miroslav Šeparović, Goran Selanec i Mato Arlović

31.1.2024.
10:28
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ustavni sud za četiri mjeseca napušta 10 od 13 sudaca, a natječaja nema, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović još 5. prosinca izvijestio predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da mandati istječu.

Ni nakon dva dana čekanja predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, HDZ-ovac Dražen Bošnjaković, nije odgovorio Jutarnjem listu zbog čega taj odbor, koji je zadužen za pokretanje postupka izbora ustavnih sudaca, još nije raspisao javni poziv za izbor desetero ustavnih sudaca čiji mandati istječu uskoro, 7. lipnja, nego pušta da vrijeme i dalje curi i ne poduzima ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROGLASILI SE NENADLEŽNIMA ZA ODLUČIVANJE /

Ustavni sud odbacio zahtjev GONG-a zbog zatvorenog Markova trga: Petero sudaca ipak se usprotivilo odluci

Image
PROGLASILI SE NENADLEŽNIMA ZA ODLUČIVANJE /

Ustavni sud odbacio zahtjev GONG-a zbog zatvorenog Markova trga: Petero sudaca ipak se usprotivilo odluci

Bez ekipiranog Ustavnog suda izbori se ne mogu održati

Pitanje je, naime, iznimno važno jer 7. lipnja ove godine, dakle za malo više od četiri mjeseca, istječu osmogodišnji mandati čak desetero od ukupno 13 ustavnih sudaca koliko ih taj sud ima.

Ustavni sud je taj koji, uz ostale poslove, nadzire i zakonitost izbornog procesa i proglašava izborne rezultate konačnima. Hrvatsku u ovoj godini čekaju izbori za Sabor, izbori za Europski parlament i prvi krug predsjedničkih izbora, a bez ekipiranog Ustavnog suda izbori se ne mogu održati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istječu mandati

Sudački mandati 7. lipnja ove godine istječu ustavnim sucima Andreju Abramoviću, Lovorki Kušan, Snježani Bagić, Ingrid Antičević Marinović, Branku Brkiću, Mariju Jelušiću, Josipu Leki, Davorin Mlakaru, Rajku Mlinariću i Miroslavu Šumanoviću.

U Ustavnom sudu, ne izaberu li se novi, 8. lipnja ostala bi samo trojica: predsjednik suda Miroslav Šeparović, Goran Selanec i Mato Arlović, čiji mandati istječu u listopadu 2025. Ustavni sud koji bi ostao na samo troje sudaca ne može obavljati nijednu od svojih funkcija koje mu je Ustav namijenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zakonu, predsjednik Ustavnog suda dužan je šest mjeseci prije isteka mandata ustavnog suca o tome obavijestiti predsjednika Sabora, koji je zatim dužan tu obavijest proslijediti Odboru za Ustav i poslovnik. Odbor je taj koji u Narodnim novinama objavljuje javni poziv za izbor novih ustavnih sudaca, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

POGLEDAJTE VIDEO: Je li 'bijeli štrajk' nezakonit? Profesor radnog prava: 'Mjere upozorenja' ne postoje nigdje u Ustavu, a ni Zakonu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo