USRED SPALJENE ZEMLJE JEDNA PARCELA OSTALA NETAKNUTA: / Vlasnik kaže da se poslužio jednim starim trikom

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Iza strahovitih požara koji su početkom tjedna divljali u okolici Splita ostali su apokaliptični prizori spaljene zemlje.

20.7.2017.
23:55
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

No, jedan prizor posebno je ubadao u oči: negdje na sredini kanjona Vilare, koji se proteže od Žrnovnice prema Srinjinama, jedna je parcela usred spaljene zemlje ostala netaknuta. Na njoj su kamp-kućica, prikolica i masline. Kako to da je vatrena stihija zaobišla taj komadić zemlje - pitaju se svi koji su taj prizor vidjeli uživo ili na fotografijama.

Image
MALENA MJESTA SRCA MOGA: /

Pogledajte dirljiv video u kojem se vide razmjeri požara koji su opustošili Dalmaciju

Image
MALENA MJESTA SRCA MOGA: /

Pogledajte dirljiv video u kojem se vide razmjeri požara koji su opustošili Dalmaciju

"Što sam napravio? Ništa posebno..."

Novinar Slobodne Dalmacije našao je vlasnika te čudom sačuvane parcele, 59-godišnjeg Nikšu Barbarića, koji ondje na 750 kvadrata drži pčele i ima stabla maslina, a sve obrubljeno ružmarinom i lavandom. On je "čudo" objasnio jednim starim trikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što sam napravio? Ništa posebno. Dvadesetak dana prije požara sam dobro pokosio, ništa drugo. A kako s mojom parcelom završava put prema istoku Vilara, tako je tu bila i zadnja crta obrane prema Žrnovnici, tu smo čekali s vatrogascima DVD-a Žrnovnica, koji su morali otići kad je postalo očito da se vatra približava svim okolnim naseljima. Kada smo vidjeli da se približava buktinja, poslužili smo se starim trikom; preventivno smo zapalili jedno tri metra trave prema vatrenoj fronti i odmah ugasili, tako je požar preskočio ovu ogradu. Ali spaljeno mi je okolo dvi tisuće kvadrata, to se nije dalo branit. Nakon požara 2011. izraslo je more mladih borića koji gore kao benzin", ispričao je za Slobodnu Dalmaciju.

"Nekoć nije imalo što gorjeti jer bi ovce i koze sve pobrstile"

Barbarić kaže kako mu je masline stare osam godina, koje su taman prvi puta trebale roditi, "ofurila vrućina" i da ne zna što će biti s njima iako su spašene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šezdesetak koje su bile u obližnjoj ogradi nisu se spasile. Sad sve ispočetka... Bilo bi dovoljno pokositi i posjeći smrič i borove da bi se spasila parcela. Idealno bi bilo kad bi ljudi nešto posadili, pa bi imali više interesa. Ovako, niko neće, ali oće borovina koja vuče požare", kazao je Barbarić upozorivši kako nekoć nije imalo što gorjeti jer bi ovce i koze sve pobrstile.

Nekad je, dodaje, tamo uglavnom rastao domaći bor, crnobor, koji nije bio zapaljiv kao sadašnji alepski bor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci mu "skinuli kacige do poda"

Barbariću su "kacige do poda" skinuli i vatrogasci iz Postira na Braču.

"Kad se malo stane na balun i adrenalin splasne, na površinu isplivaju nevjerojatne priče poput ove. Na zgarištu u Žrnovnici izgorjelo je sve što je gorjeti moglo izuzev jedne kućice i pčelinjaka na obronku. Vlasnik kućice Nikša Barbarić kazao je da je ekipa DVD-a Žrnovnica odmah napravila čvrstu liniju za čuvanje od požara od preko koje zavaljujući njihovoj požrtvovnosti vatra nije preplazila ni milimetra. Cijeli obronak kao i dio maslinka su izgorjeli no kućica i pčele koje je Barbarić odveo u Liku su spašene. A sve to i još nešto kuća sa strane obranilo je je 12 vatrogasaca iz Žrnovnice s vozilom od 1500 litara vode", napisali su u objavi na Facebooku vatrogasci iz Postira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo