USRED NIČEGA NIKNUT ĆE PROJEKT VRIJEDAN 52 MILIJUNA KUNA: / Investitor pokrenuo proceduru izgradnje na čak 15 hektara zemljišta

Image
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
9.1.2020.
11:22
Ivana Ivanović/PIXSELL
VOYO logo

Još prije nekoliko godina u prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije i Općine Šestanovac predviđena je izgradnja solarne elektrane na 130 hektara. No, do prije godinu dana investitora nije bilo, a onda se pojavila tvrtka "Aureus navitas" iz Ciste Provo koja je pokrenula zakonsku proceduru ishođenja projektne i druge potrebne dokumentacije za izgradnju solarnog parka površine 15 hektara.

"Imajući na umu cjelokupnu važeću zakonsku regulativu i najveće ekološke standarde, ishodili smo rješenje kojim se utvrđuje prihvatljivost zahvata za ekološku mrežu, te smo sve aktivnosti poduzeli sukladno uredbi o procjeni utjecaja na okoliš. Također smo podnijeli zahtjev prema nadležnom operatoru distribucijske mreže tvrtke “HEP-ODS” za izradu elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja. Odradili smo i aktivnosti vezane za geološko rekognisticiranje terena, izvršili terenski izvid u svrhu utvrđivanja eventualnih arheoloških lokaliteta, izradili geodetske podloge, te analizirali proizvodnju solarne elektrane s detaljnim parametrima, uključujući brojne elaborate i studije", rekao je direktor tvrtke Ljubomir Madunić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korist za turizam i lokalnu zajednicu

Tako će sjeveroistočno od Šestanovca, na lokaciju Žeževička ljut, niknuti solarna elektrana priključne snage od 9,99 megavata, s potencijalnom godišnjom proizvodnjom od 20.000 megavat-sati struje. Elektrana bi trebala pomoći u rasterećenju postojeće mreže tijekom ljeta, kada je potražnja za električnom energijom veća. To se pogotovo odnosi na sušna razdoblja kada je proizbvodnja u hidrocentralama niska, pa je Hrvatska prisiljena uvoziti struju po visokim cijenama. A solarni paneli će pomoći i razvoju Šestanovca.

"Investicija je procijenjena na 52 milijuna kuna. U ovom projektu imamo i pismo namjere dviju bankarskih grupacija koje bi financirale projekt, kao i više kontakata s potencijalnim partnerima u projektu. Po prvoj računici Općina Šestanovac bi trebala uprihoditi 200.000 kuna godišnje tijekom operativnog razdoblja elektrane, odnosno u trajanju od 30 godina, a vjerujemo da će ovakav stabilan i dugotrajan prihod uvelike pomoći Šestanovcu u ostvarenju proračuna, koristeći i ova sredstva u potrebne svrhe. Bitno je kazati kako su se pokazali kao pravi podupiratelji razvoja ovog našeg projekta, ne financijski koliko moralno i administrativno. Kroz nekoliko drugih projekata, a preko dviju sestrinskih firmi na području šestanovačke općine do sada smo uložili gotovo četiri milijuna kuna i zaposlili dvadesetak osoba s područja te i susjedne općine Cista Provo. Vjerujemo da će se promijeniti i opća klima u državi, smanjiti uvoznički lobiji i iskoristiti hrvatsko znanje i kapital, gdje bi lokalno stanovništvo moglo po povoljnim uvjetima ulagati i zaduživati se po niskim kamatnim stopama", optimističan je Madunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvojene direktive o održivim izvorima energije

Ovaj projekt se uklapa u nastojanja države za stvaranjem izvora obnovljivih izvora energije. Hrvatska je krajem prošle godine usvojila direktivu Europskog vijeća o održivim izvorima energije, kojom se jamči ubrzavanje procesa ishođenja dozvola i dokumentacije za takve projekte. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike naručilo je izradu Bijele i Zelene knjige kao studija, temeljem kojih će biti usvojena nacionalna strategija energetskog razvitka. Stoga se u "Aureus navitasu" nadaju kako će država pokazati razumijevanje i pružiti im pomoć u razvoju ovog i sličnih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo