ljeto u gradu / Usprkos prognozama, zagrebačko ljeto itekako živi: Samo u srpnju došlo 111 i pol tisuća stranaca

Amerikanci, Korejci i Nijemci - njih u Zagrebu ima najviše. Od početka godine u Zagrebu je bilo više od pola milijuna stranaca

24.7.2018.
7:00
VOYO logo

Ljeto u Zagrebu. Kad to čuje, čovjek obično pomisli na pusti grad u kojem se ništa ne događa jer su svi na moru. Tako je možda bilo dok u Zagrebu nije bilo ovoliko turista: sada glavni grad izgleda posve drukčije. Na svakom koraku niču nove kućice s hranom i pićima, iza svakog ugla netko svira.

Dašak prošlog stoljeća zavladao je Gornjim gradom. Sve je retro i tirkizno. Fićo s kakvim su mnogi nekad putovali na more, stari bicikli, drvena kabina za presvlačenje - sve podsjeća na neko drugo vrijeme. Vintage i minimalitam okupirali su Gornji grad. Ukoliko niste imali novca za more prije 50 godina, noge su se točale u lavoru s nezaboravnim simbolom, žutom patkicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kafić na otvorenom pored Matoševe klupe prvi je put otvoren ove zime. Organizatori su odmah znali da žele i ljetnu verziju.

"Inspiracija su nam nekadašnja zagrebačka ljeta koja su povezana s više generacija, 50-ih, 60-ih, 70-ih godina, generacija koje su proveli ljeto na savkom kupalištu", kazala nam je Tajana Stanković (Caffe de Matoš).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atraktivno je ljeto i na Zrinjevcu. Kokteli u lubenici, pileći paprikaš na otvorenom i vruće slatke delicije. Ne nudi Zrinjevac samo iće i piće nego i rekreaciju za najmlađe, štivo za nešto starije i interaktivne majice  za one koji žele znati više. Lajtmotiv ljeta na Zrinjevcu su djevojke u ljetnim haljinama. Iako vrijeme ovog ljeta ne služi u pravom smislu te riječi, park u centru Zagreba itekako je pun. 

Amerikanci, Korejci i Nijemci - njih u Zagrebu ima najviše. Od početka godine u Zagrebu je bilo više od pola milijuna stranaca. Prema najsvježijim podacima, samo u srpnju u Zagreb je došlo 111 i pol tisuća stranaca, što je 9 posto više u odnosu na lani. 10 posto posto je više i noćenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima se sviđa Zagreb, ali ne samo Zagreb - sviđa im se i glazba, mogućnost ispijanja osvježavajućih pića pod nebom, a svi znaju i za Luku Modrića. I još jedna ljetna bajka - i ovog srpnja gornjogradska dvorista otvorila su svoja vrata za 40 tisuća ljudi.

Zagrebačko ljeto usprkos prognozama, itekako živi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo