USPOREDBA CIJENA SVEGA I SVAČEGA DILJEM JADRANA: / Vrhunac bezobrazluka - voda u jednom od naših bisera skuplja od benzina

Image
Foto: Pixsell

Oni gladni bi na našim plažama mogli ostati praznih džepova

26.7.2019.
15:25
Pixsell
VOYO logo

Glavna tema razgovora među stanovnicima Hrvatske tijekom ljeta su osim vrućine, vrtoglave cijene svega i svačega na našoj obali. Fotografiranje računa iz restorana već odavno je poput hobija za domaće turiste koji ljetuju u Dalmaciji ili Istri pa se onda skupa s "frendovima" na Facebooku sablažnjavaju nad time što su 150 kuna platili malo srdelica s pomfritom.

No, ne možemo pobjeći od toga da cijene uistinu jesu visoke pa čak i pretjerane u određenim dijelovima Istre i Dalmacije. Kako bi provjerili koliko će uistinu turisti potrošiti kada posjete popularne hrvatske destinacije ekipa iz 24sata otišla je na mini putovanje Istrom i Dalmacijom. Točnije, posjetili su plaže u Poreču, Rovinju, Novom Vinodolskom, Malinskoj, Splitu, Murteru, Vodicama i Tučepima. Ono što su saznali jest da je Istra najskuplja, čak skuplja od juga za koji se inače vjeruje da "izbija" novac iz džepa i domaćim i stranim turistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'KAKO TO, KAKO TO?' Gosti odlaze. Jesu li možda jedan od razloga i vrtoglave cijene? 120 kn za srdele i 80 kn za kilu grožđa!?

Image
'KAKO TO, KAKO TO?' /

Gosti odlaze. Jesu li možda jedan od razloga i vrtoglave cijene? 120 kn za srdele i 80 kn za kilu grožđa!?

Image
'KAKO TO, KAKO TO?' /

Gosti odlaze. Jesu li možda jedan od razloga i vrtoglave cijene? 120 kn za srdele i 80 kn za kilu grožđa!?

Najjeftinije pivo krije se na više mjesta, ali ne i flaširana voda

Je li skuplje platiti pola litre obične flaširane vode u Rovinju ili pola litre benzina? Vjerovali ili ne, odgovor je ovo prvo! Da, u Rovinju će turisti flaširanu vodu od pola litre platiti 20 kuna, a litra eurosupera 95 je malo iznad deset kuna. To znači da je pola litre vode u Rovinju košta kao dvije litre benzina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

30.08.2016., Pula - Gradske ulice prepune turista koji razgledavaju gradske znamenitosti. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

S pivom će turisti ipak proći malo bolje. Najjeftinija piva mogu se naći na više mjesta pa će tako turisti platiti 15 kuna pola litre piva u Crikvenici, Splitu, Malinskoj i Vodicama. Cijena od 25 kuna za hmeljni napitak čeka pivopije na rapskim i porečkim plažama. I s cijenom piva Rovinj je zasjeo u tron najskupljeg jer ondje pivo košta 30 kuna, ali samo u slučaju ako će turisti piti najjeftiniji lager. Velika kava s mlijekom također je najskuplja u Rovinju gdje će turiste ovaj mali ritual i gušt koštati 15 kuna. U Crikvenici turisti mogu popiti najjeftiniji kavu u cijeni od osam kuna, što je svakako jeftinije od cijene kave u većini kafića u Zagrebu.

Jeli biste pizzu na plaži? Morat ćete izdvojiti 25 kuna za komad

Oni gladni bi na našim plažama mogli ostati praznih džepova. Ako turisti žele "gricnuti" komad pizze na plaži, obični "slice" morat će platiti 25 kuna. U slučaju da četveročlana obitelj želi na plaži pojesti komad pizze ili sendvič pa nakon toga se žele osvježiti pićem u kafiću, najviše novca će im izbiti ugostitelji iz Istre, izračunala je ekipa 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Poreču bi platili gotovo 150 kuna, dok bi najjeftinije prošli gosti u Malinskoj koji bi za istu ponudu platili 75 kuna, što je upola manje.

Velike razlike u cijeni za iste proizvode na tržnici i u trgovini

Ako se turisti prošetaju obalnim "pazarima" vidjet će velike razlike u cijenama istih proizvoda na tržnici i onih u supermarketima. Tako će kilogram grožđa u Malinskoj turisti platiti 60 kuna, u Medulinu 45 kuna, a u Poreču se cijena grožđa kreće od 30 do 50 kuna. Usporedbe radi, u velikim trgovačkim lancima kilogram grožđa košta 30 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Rovinj: Tržnica i ribarnica u prijepodnevnim satim pune kupaca 03.07.2018., Rovinj - Trznica i ribarnica u prijepodnevnim satima pune su kupaca i prodavaca. Photo: Dusko Marusic/PIXELL

Najveća razlika između cijena na tržnicama i u prodavaonicama vidi se kod lubenica. Kilogram lubenice na rovinjskoj plaži turisti plaćaju 20 kuna, dok u Medulinu plaćaju 14, u Poreču 10, a na splitskom pazaru čak pet kuna. U trgovinama kilogram lubenice košta 2,99 kuna. Na malinskoj plaži nektarine koštaju 40 kuna, što je cijena tri puta skuplja nego u dućanima. Kruške od 28 kuna turisti će platiti na tržnici u Malinskoj, dok će u dućanu za isti proizvod potrošiti 10 kuna. No, varaju se oni koji misle da je na tezgama na placu isključivo domaće voće i povrće. "Većinom je istarsko, ali lubenice, bijelo grožđe i breskve su iz Makedonije jer naših još nema. Turistima cijene nisu visoke, ali jesu lokalcima koji kod nas rijetko kupuju", ispričala je jedna prodavačica sa štanda u Medulinu.

Na moru na tržnicama podvaljuju uvozno pod domaće

Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, kaže da postoji puno vrijednih Dalmatinaca i Istrijana koji uzgajaju i prodaju vlastito voće i povrće, međutim, da je tu još više preprodavača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, mnogi na moru pod krinkom domaćeg podvaljuju uvozno. Razumijem da svi žele zaraditi, ali to je prijevara i obmana kupaca i dugoročno nema smisla", kazao je Gregurić za 24sata.

Premda je voće i povrće skuplje na štandovima, može se naći i jeftinijih proizvoda. Tako će turisti kilogram kristal salate na Murteru platiti 10 kuna, a u većini trgovačkih centara platit će je 25 kuna. Cherry rajčice u trgovačkim centrima koštaju i po 60 kuna po kilogramu, dok će ih turisti na medulinskim plažama platiti 35, a na Murteru tek 30 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena osnovne opreme za plažu

Svi znaju da se na plažu ne može bez ručnika, badića i kupaćih gaća, kreme za sunčanje, sunčanih naočala i papuča. Ako se turisti žele potpuno opremiti negdje na štandu u blizini plaže tada će osnovnu opremu za plažu na Murteru platiti 230 kuna, ali bez kreme za sunčanje. Cijena od 230 kuna je zapravo među jeftinijima u odnosu na cijene u drugim morskim gradovima. Isti takav outfit, također bez kreme za sunčanje, turiste bi koštao 430 kuna, što je 200 kuna više nego na Murteru.

Image

21.07.2015., Split - Raznolika ponuda suvenira i ostalih drangulija na standovima na pazaru. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Najjeftiniji badić u Malinskoj košta 160 kuna, a isti takav se na Murteru nađe za 50 kuna. Papuče za plažu na splitskom pazaru mogu se pronaći već za 25 kuna, dok su u Novom Vinodolskom najjeftinije papuče sa štanda 65 kuna. Najjeftiniji ručnik turisti će pronaći u Splitu po cijeni od 50 kuna, dok će najskuplji platiti u Crikvenici i to po cijeni od 120 kuna. Sunčane naočale mogu se pronaći i za 40 kuna u Malinskoj, međutim na Pagu koštaju 150 kuna, što je gotovo četiri puta skuplje nego one najjeftinije u Malinskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče najjeftinijeg "opremanja" za plažu, pokazalo se da žene na Murteru mogu za 230 kuna kupiti gotovo sve za odlazak na plažu, ali bez kreme. Ako se tom iznosu doda i krema, koja u prosjeku košta oko 70 kuna, Murter je i dalje najpovoljniji. Sa 430 kuna Pag je najskuplji (također bez kreme), a ako se kupnji ponovno doda krema za sunčanje od 70 kuna, tada kupnja na štandu iznosi 500 kuna.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo