USKORO RASTU NAKNADE ZA SIROMAŠNE: / Socijalne naknade povećavaju se za 20 posto?

Image
Foto: PIXSELL, Ivica Galovic

Prema novom prijedlogu Ministarstva socijalne politike socijalne naknade za sto tisuća siromašnih trebale bi rasti za čak 20 posto.

6.10.2016.
21:08
PIXSELL, Ivica Galovic
VOYO logo

Više od sto tisuća siromašnih hrvatskih građana uskoro bi moglo dobiti povišicu socijalne pomoći od 20 posto koju predlaže Ministasrtvo socijalne politike i mladih. Potvrdila je o za Tportal pomoćnica ministrice Juretić Diana Topčić Rosenberg navodeći kako to to proizlazi iz prijedloga Ministarstva o konsolidaciji zajamčene minimalne naknade i naknade za troškove stanovanja, što je dio većeg programskog paketa koji uključuje standardiziranje kriterija dodjele socijalnih naknada, razgraničenje po namjeni i konsolidiranje nadležnosti za njihovu isplatu.

Prema najnovijem prijedlogu, s povišicom od 20 posto u 2017. radno sposobni samci, u kategoriji korisnika tog prava, primali bi 960 kuna mjesečno, radno nesposobni samci 1.104 kune, dijete 384 kune, druga odrasla osoba u kućanstvu 576 kuna i četveročlana obitelj 2.304 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, toj bi povišici trebala prethoditi izmjena Zakona o socijalnoj skrbi te pronalazak dodatnih sto milijuna kuna u državnom proračunu.

Ukida se obveza za lokalnu samoupravu

Prema najnovijem scenariju, ukinula bi se, pak, zakonska obveza jedinica lokalne samouprave da korisnicima zajamčene minimalne naknade isplaćuju naknade za troškove stanovanja, a osnovica za tu naknadu uvećala bi se za 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjeg dana 2014. godine registrirano je 102.297 korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu u Hrvatskoj, od čega 28.840 samaca i 73.457 članova kućanstava.

Inače, konsolidacijom zajamčene minimalne naknade i naknade za troškove stanovanja Ministasrtvo se bavi unatrag šest mjeseci s ciljem standardiziranja kriterija za naknade sa socijalnim značenjem, konsolidiranja nadležnosti za određene naknade, ali i jasnog razgraničenja između naknada koje su po svojoj namjeni socijalne od onih koje građani primaju zbog zdravstvenih ili nekih drugih statusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo