vlada i znanstveni savjet / Beroš o ograničenjima i propusnicama: 'Svi su suglasni da je nove mjere u okolnostima blagdana potrebno donijeti'

"Potrebno je smanjiti mobilnost kako bismo u siječanj ušli na što bolji način", rekao je premijer

17.12.2020.
12:55
VOYO logo

U Banskim dvorima sastali su se članovi Vlade sa Znanstvenim savjetom kako bi analizirali epidemiološku situaciji te dogovorili nove mjere za suzbijanje širenja epidemije Covida-19.

Nakon sastanka izjavu je dao ministar zdravstva Vili Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo naglasili da je važno razgovarati, razmjenjivati spoznaje o najnovijim informacijama. Čuli smo mnogo toga novog. Drago mi je da Znanstveni savjet i dalje plovi ovim nemirnim morima. Svi su suglasni da je nove mjere, pogotovo u okolnostima blagdana i druženja, potrebno donijeti. Svi se slažu da je ovaj drugi val, zimski covid, izazovniji i s kliničkog aspekta", rekao je Beroš nakon sastanka. 

"Ova bolest je čudna i neobična. Infektolozi uočavaju dvije faze: virusnu bolest i imunološku bolest. Danas je to dosta detaljno eleborirano i čuli smo niz novih elemenata. Isto tako, postotak rehospitalizacija je značajan što ukazuje da trebamo biti odgovorni", kazao je i naglasio važnost ranijeg dolaska u bolnicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstveni savjet dotaknuo se i gospodarskih aspekata pandemije te modaliteta mjera koje s poduzele druge zemlje.

"Ne znači nužno da su strože mjere i učinkovitije, ne samo s ekonomskog nego i sa zdravstvenog efekta", kazao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najlakše je sve zatvoriti, ali ova Vlada i Stožer promišljaju o balansu mjera i ekonomskih aktivnosti", napomenuo je. 

Potvrdio je da se govorilo i o propusnicama, ali da će mjere biti objavljene sutra. Postojeće mjere bit će po svemu sudeći produljene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se bude nešto i donosilo, bit će najuvjerojatnije na županijskom nivou", rekao je Beroš odgovarajući na pitanja. 

"Većina znanstvenika složila se da su propusnice primjerene, potrebne i dobre, a sve u smislu smanjenja mobilnosti. Ako se propusnice i uvedu sigurno je da će se neki raniji propusti pokušati popraviti. Cilj mjera je sprječiti nepotrebna druženja", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko neće ulaziti u kuće, ali treba smanjiti druženja. To je najmanje što netko može napraviti da sačuva zdravlje vlastite obitelji i šire", kazao je Beroš odgovarajući na pitanje hoće li se za blagdane ograničiti druženja članova iz najviše dva kućanstva."

Na pitanje zašto nije bio na današnjem sastanku s udrugama obiteljskih liječnika, rekao je da ne može biti na dva mjesta istovremeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani trebaju u ovom trenutku jedinstvo liječničke struke", kazao je Beroš. 

Plenković: "Borimo se za bolji siječanj"

Premijer je na sjednici Vlade najavio da će Nacionalni stožer sutra objaviti nove mjere koje se uvode od idućeg tjedna, a one koje su sada na snazi izvjesno je da će biti produljene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U pripremi su nove mjere, Stožer će ih objaviti sutra. Cilj je učiniti sve kako bi ove blagdane proveli na miran način. Borimo se za bolji siječanj. Potrebno je smanjiti mobilnost kako bismo u siječanj ušli na što bolji način", rekao je premijer. 

Image
sjednica vlade /

Plenković o novim mjerama: 'Odgodimo sva druženja i svedimo ih na minimum. Borimo se za bolji siječanj'

Image
sjednica vlade /

Plenković o novim mjerama: 'Odgodimo sva druženja i svedimo ih na minimum. Borimo se za bolji siječanj'

Od mjera koje su na stolu i koje bi se uvele od idućeg tjedna su međužupanijske propusnice te zabrana okupljanja osoba iz više od dva kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo