'ŠTO JE TU TAJNA?' / Plenković odgovorio Milanoviću: 'MUP-ovci nisu neke trač babe da me o svemu obavještavaju'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Premijer se osvrnuo na posjet Milorada Dodika i poručio da mu nije bitno je li on za to znao ili ne, već se pita je li normalno da hrvatska javnost prihvati da Dodik dolazi u Hrvatsku, a Milanović i njegov Ured o tome ne obavijeste javnost. "Što je tu tajna i kakvi su to tajni razgovori", dodao je

28.7.2023.
16:02
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji Novog lista "Hrvatski turizam u Schengenu i Eurozoni" koja se održava u Opatiji nakon čega se obratio medijima. Zahvalio je ministrici Brnjac i direktoru Hrvatske turističke zajednice i svima ostalima koji su sudjelovali na redovitom godišnjem sastanku predstavnika Vlade sa cijelim sektorom hrvatskog turizma.

Sastanak je protekao u analizi predloženog Zakona o turizmu koji je u javnom savjetovanju. Plenković je poručio da su sudionici sastanka pokazali blagonaklonost prema tom Zakonu. Iznio je dosadašnje turističke brojke s kojim je sektor poprilično zadovoljan te poručio da očekuje dobar nastavak sezone."Imali smo neuobičajene loše vremenske uvjete, međutim ukupna ocjena je itekako zadovoljstvo cijeloga sektora", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na današnje prozivke predsjednika Zorana Milanovića oko dolaska Milorada Dodika u Hrvatsku i činjenici da se on MUP-u obratio dopisom. Milanović ga je optužio da je sklon praviti se neinformiran i odlučivati što je tema.

Image
diplomatski skandal /

Milanović o Dodikovom dolasku helikopterom na Hvar: 'Svi su sve znali'. Božinović uzvratio: 'Ponizio je policiju'

Image
diplomatski skandal /

Milanović o Dodikovom dolasku helikopterom na Hvar: 'Svi su sve znali'. Božinović uzvratio: 'Ponizio je policiju'

"Njegov komentar polazi iz jedne temljne postavke, a to je da on misli i nastoji uvjeriti javnost da je njegov model upravljanja koji mi imamo u Hrvatskoj. Kada njegov ured za protokol pošalje nekakav dopis u jedan odjel MUP-a, on pretpostavlja da u tom odjelu kod zaposlenika postoji valjda trajni nalog ili momentalni refleks da se odmah obavještava premijera. Ako je to bilo njegovo vrijeme, možda je to tako. To tako u našoj Vladi ne funkcionira niti će funkcionirati u budućnosti. Da se njegov protokol dopisom obraća u MUP, ostaje na toj razini. Čuli ste danas minista Božinovića, MUP obavlja svoje zadaće", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni nisu neka trač baba da o nekoj takvoj informaciji obavještavaju bilo koga, pa ni mene. To im nije zadaća ni posao. Postoje drugi načini i komunikacije kada dolazi neki strani dužnosnik u Hrvatsku. Vlada najavi da oni dolaze, protokoli kontaktiraju Ured predsjednika i kažu dolazi premijer, on je u posjetu premijeru, želite li se susresti s njim.
Onda je to normalna i uobičajena komunikacija", kaže.

Tvrdi da mu nije bitno jesu li znali za dolazak ili ne, već se pita je li normalno da hrvatska javnost prihvati da Dodik dolazi u Hrvatsku, a Milanović i njegov Ured o tome ne obavijeste javnost. "Što je tu tajna i kakvi su to tajni razgovori", pita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li Vlada jučer krivo informirala javnost oko cijele priče, Plenković je odbrusio "ne znam ide li namjerno ova konfabulacija da se pere Milanović i njegov Ured". Kaže da kada Dodik inače prolazi kroz Hrvatsku, veleposlanstvo BIH u Hrvatskoj napiše notu s detaljima gdje će ući u zemlji i kamo će se kretati. "To je normalna komunikacija, ovdje je takva nota izostala", tvrdi.

Premijer nije htio komentirati pitanje je li Milorad Dodik poželjan gost u Hrvatskoj. "Pitajte to Milanovića, neka on objašnjava zašto ga je zvao", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kad se dogodilo da nam je izabrani dužnosnik BIH doletio u Hrvatsku helikopterom MUP-a Srbije, a da vi meni postavljate pitanje bi li došao da se nama najavi. Da se nama najavio, došao bi, primio bih ga", ipak je dodao i poručio da neka se Milanović pere i pravda za svoje goste.

Oko plinske afere i prodaje viškova plina, premijer nije bio tako rječit. Poručio je da se tom temom sada ne bavi niti da će se time baviti idućih nekoliko tjedana. Potvrdio je da su se određena odstupanja dogodila i da će se detaljno utvrditi kako i zašto. "To nije tema koja je predmet našeg interesa", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temom prodaje viškova plina HEP-a premijer Andrej Plenković trenutačno se, kaže, ne bavi, niti će se time baviti idućih nekoliko tjedana. Tvrdi su se odstupanja dogodila i da će se detaljno utvrditi kako i zašto je do njih došlo.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković odgovorio Milanoviću: 'MUP-ovci nisu neke trač babe da me o svemu obavještavaju'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo