tomašević: / VIDEO 'Napravili smo dodatna mjerenja i svjesni smo da je neugodan miris u gradu. Ali zrak nije opasan za zdravlje'

Image
Foto: RTL

Posjetio sam ozlijeđenog radnika u KBC Rebro, stanje mu je stabilno, izvan životne opasnosti je. Izrazili smo žaljenje i ponudili mu pomoć, što god možemo napraviti, napravit ćemo, kazao je Tomašević

5.12.2023.
10:39
RTL
VOYO logo

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom održava redovnu konferenciju za medije.

Podsjetimo, jučer ujutro došlo je do nesreće na Jakuševcu u kojoj je stradao jedan radnik. Ostao je bez ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je to odron na istom odlagalištu u manje u mjesec dana, a zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet za RTL Danas je rekao da se nada kako će redovan odvoz otpada iz grada krenuti već danas. Slično je najavio i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je također kazao da bi normalno odlaganje trebalo krenuti danas pa je tako i krenulo odlaganje otpada na Jakuševcu.

Danas ćemo samo govoriti o Jakuševcu, o ostali temema ćemo drugi put, kazao je odmah na početku pressice zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Odmah da kažem, posjetio sam radnika u KBC Rebro, stanje mu je stabilno, izvan životne opasnosti je. Izrazili smo žaljenje i ponudili mu pomoć, što god možemo napraviti, napravit ćemo", kazao je Tomašević.

Što se tiče kakvoće zraka, kazao je da su danas napravili dodatna mjerenja i ona pokazuju da nije opasan za zdravlje.
" Oko 10 sati ujutro napravili smo još jedno mjerenje. Svjesni smo da je neugodan miris u gradu, a koncentracije nisu opasne. Nema opasnosti za zdravlje", istaknuo je te nakon toga rekao kako je bilo krivih informacija da se odlagalo noćas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“ Sukladno zapisniku Državnog inspektorata puni kamioni su jutros ispražnjeni na dio plohe na kojem ne postoji zabrana odlaganja. Kamioni se danas koriste za papir i plastiku jer se to jučer nije moglo provesti”, naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Image
plenković o odronu: /

'Kako smo došli do toga da je Vlada odgovorna za Jakuševac? Onaj tko preuzme grad, mora u gradu nešto napraviti'

Image
plenković o odronu: /

'Kako smo došli do toga da je Vlada odgovorna za Jakuševac? Onaj tko preuzme grad, mora u gradu nešto napraviti'

Voditelj Čistoće Davor Vić kazao je da je gradska uprava poduzela sve mjere da bi radnici bili sigurni. Istaknuo je da na Jakuševcu odlaganje otpada nije zabranjeno, nego ograničeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutne sigurnosti, kao i u svemu drugome, nema, ali ploha je sigurna. Sad može doći do potresa, ali ploha na koju se istovara otpad je sigurna", naglasio je Vić.

Napravili smo stručnu skupinu koja će sudskom vještaku pomoći otkriti kako se odron dogodio i kako ga u budućnosti možemo spriječiti", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatne tvrtke upravljaju održavanjem Jakuševca i to je naslijeđeno i postoji već 20 godina, istaknuo je
" Javna nabava je bila i u našem mandatu, javio se samo jedan konzorcij, ista tvrtka koja je tamo već 20 godina. To je kompleksna građevina koja se gradi. Mi nismo mijenjali ni projekt ni građevinsku dozvolu. Istraga će utvrditi odgovornost, najvažnije je da se to ne ponovi.”

“Radnik je stradao, teško je ozlijeđen i tu nema kompromisa kako je do toga došlo”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija za novo postrojenje u Resniku je gotova, kazao je Tomašević, i koštat će 143 milijuna eura.

"Preko 60 godina otvorenog odlagališta, svi su obećavali da će se to zatvorit. Razumijem da su ljudi nezadovoljni, uvjeren sam da ćemo mi to riješiti", smatra Tomašević te dodao da gdje god da stavi postrojenje netko će se protivit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte cijelu pressicu u videu

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo