OSNOVNA ŠKOLA TRAJAT ĆE DEVET GODINA? / Ovo su sve promjene koje bi trebala donijeti nova velika reforma obrazovanja

Image

Djeca koja će se za dvije godine upisati u prvi razred osnovne škole, umjesto dosadašnjih osam, u školu bi mogli ići devet godina.

19.5.2017.
19:43
VOYO logo

ŠTO VELIKE PROMJENE ZNAČE ZA UČENIKE I NASTAVNIKE? ‘To neće biti neka svemirska škola. Ne treba se toga bojati’

Image
ŠTO VELIKE PROMJENE ZNAČE ZA UČENIKE I NASTAVNIKE? /

'To neće biti neka svemirska škola. Ne treba se toga bojati'

Image
ŠTO VELIKE PROMJENE ZNAČE ZA UČENIKE I NASTAVNIKE? /

'To neće biti neka svemirska škola. Ne treba se toga bojati'

Akcijskom planu bliži se rok usvajanja, a isti je sadržaj u svojoj radnoj verziji, na posljednje očitovanje, odaslan na adrese tridesetak ustanova – od obrazovnih do agencijskih kao i komora – koje će dati svoje posljednje primjedbe i pritužbe. Tako su u cjelokupnu obrazovnu reformu koja obuhvaća od vrtićkih do fakultetskih promjena uključeni stručnjaci da bi se ona napokon provela u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propisuje se i tipska gradnja škola

Kakav će nastavni program biti u devetogodišnjoj školi, utvrđivat će se naknadno, no jasno je, za to će ekspertna radna skupina, koja bi trebala biti imenovana i predstavljena idući tjedan, biti zadužena – kurikule će morati prilagoditi devetogodišnjem obrazovnom sustavu. Uvođenje devet razreda u osnovne škole ne bi, barem prema prijedlogu, značilo ukidanje predškolskog programa.

Naprotiv, po nacrtu prijedloga kraj ove godine postavljen je rok za definiranje programa predškola koji, među ostalim, uključuju od glazbenih, sportskih, kulturnih, zdravstvenih do programa ranog učenja stranih jezika. Sama obrazovna reforma, kada zaživi, po predviđenim rokovima s 2019. godinom, značit će i promjenu u udžbenicima – novi sadržaji prilagođeni novom načinu učenja i usvajanja gradiva, lišenom učenja napamet, morat će se iznova pisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

STIŽE VELIKA REFORMA ŠKOLSTVA: Uz dualno obrazovanje učenici će na posao već s 15 godina?

Nacrtom akcijskog plana propisana je tipska gradnja škola. To ukratko znači da bi u prošlost trebala otići velebnost i pretjerivanje u izgradnji škola koje jedinice lokalne samouprave plaćaju višemilijunskim iznosima – škole bi u svim gradovima Hrvatske izgledale i bile opremljene jednako. Naravno, veličina škole pratila bi potrebe određenog grada ili općine, no cijena njezine izgradnje ne bi u gradovima bila toliko različita kao što je to trenutno slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će se bodovati mala matura?

U takvim školama, devetogodišnje obrazovanje učenici bi završavali, usvoji li se takav model, “malom maturom”. Naime, završetkom škole čekalo bi ih vanjsko vrednovanje usvojena znanja, koje se i prije razmatralo.

Ipak, kako piše Večernji list, još uvijek nije poznato hoće li se i kada njihovi rezultati iz takva završna ispita bodovati pri nastavku školovanja, no vrlo je vjerojatno kako će uvođenje “male mature” pratiti model kojeg je do provođenja pratila i matura koju sada moraju polagati učenici pri završetku srednje škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo