HNS- SAZVAO PRESICU NAKON PRIJETNJI IZLASKOM IZ KOALICIJE: 'Zakon o udžbenicima bit će izglasan do 14. prosinca'

Image
Foto: Pixsell

"Zakon o udžbenicima svakako je i bio planiran da ide na sjednicu Vlade u srijedu. Nema stoga razloga za stvaranjem drame", poručio je izvor iz Vlade nakon HNS-ove prijetnje

1.12.2018.
10:26
Pixsell
VOYO logo

HNS i Blaženka Divjak održali su novinsku konferenciju, nakon što je Ivan Vrdoljak zaprijetio izlaskom iz koalicije zbog novog Zakona o udžbenicima.

"Ovaj prijedlog Zakona uvodi red, jer određuje i maksimalnu cijenu udžbenika koja bi trebala biti niža oko 10 posto od regularnih cijena", komentirala je ministrica Blaženka Divjak, prenosi N1. Dodala je da se zakon mora donijeti u maksimalno sljedeća dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže i reguliranje cijena

"Osim što moramo učiti iz ove eksperimentalne faze, mi moramo osigurati preduvjete edukacije 32 tisuće djelatnika, donijeti kurikularne dokumente i novi Zakon o udžbenicima. On omogućava promjenu paradigme", rekla je ministrica dodavši da u novom sustavu nije naglasak na bubetanju činjenica i da udžbenici ne moraju biti teški nekoliko kilograma. Osim kvalitetnijih i više digitalnih udžbenika, moraju se regulirati cijene", zaključila je ministrica.

Vrdoljak dobio osobnu garanciju premijera

Šef HNS-a izjavio je da je jučer dobio "osobne garancije premijera da će Zakon biti u Saboru izglasan 14. prosinca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj Zakon je bio na prvom čitanju, ima pozitivno mišljenje, nismo sazivali tiskovne konferencije nego smo od koalicijskih partnera tražili jasan stav da reforma obrazovanja ne može biti ugrožena. Kada smo mi to dobili, vi ste svojim pitanjima de facto isprovocirali da se moramo obratiti s jasnim stavom", rekao je Vrdoljak.

Prekršeno obećanje?

HNS tvrdi kako im je obećano da će Zakon o udžbenicima na sjednici Vlade biti u petak, no HDZ taj dogovor nije ispoštovao, piše N1. Ne bude li ta tema na dnevnom redu sjednice u srijedu, HNS prijeti da će izaći iz Vlade, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je već treći put da je Plenković odbio ovaj Zakon staviti na dnevni red Vlade. Jučer je u posljednji čas skinut na užem kabinetu. Sada HNS prijeti da će izaći iz Vlade "jer je u riziku cijela obrazovna reforma".

Izvor iz Vlade ironičan

N1 piše kako izvor iz Vlade blizak premijeru ironično kaže kako "sve izgleda kao novi državni udar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon o udžbenicima svakako je i bio planiran da ide na sjednicu Vlade u srijedu. Nema stoga razloga za stvaranjem drame", poručio je izvor iz Vlade za N1.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo