MILANOVIĆ PRISEGNUO ZA PREDSJEDNIKA I ISPRATIO KOLINDU: / 'Ratovi su gotovi, nitko se ne smije osjećati isključenim, ovo je kuća za nas'

Image
Foto: Dmair Senčar/Hina/Pool/Pixsell

"Naša Republika treba svakog čovjeka i svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mjesto", istaknuo je Milanović

18.2.2020.
10:02
Dmair Senčar/Hina/Pool/Pixsell
VOYO logo

Zoran Milanović svečano je u utorak pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem prisegnuo za petog predsjednika Republike Hrvatske, obvezavši se na vjernost Ustavu.

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao", prisegnuo je Milanović na svečanosti u predsjedničkom Uredu na Pantovčaku, držeći ruku na Ustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je prisegu i potpisao, a onda je održao inauguracijski govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite tijek događanja:

13.20 - Kolinda Grabar Kitarović i službeno je napustila Ured na Pantovčaku. Ispratio ju je Zoran Milanović i dao joj buket cvijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

13.10 - Andrej Plenković je s inauguracije otišao bez pozdrava i bez izjave novinarima.

12.23 - Završio je službeni dio inauguracije. Počinje svečanost u salonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROČITAJTE CIJELI MILANOVIĆEV INAUGURACIJSKI GOVOR: /

'Nitko se više ne smije osjećati ustrašenim samo zato jer je drukčija ili drukčiji'

Image
PROČITAJTE CIJELI MILANOVIĆEV INAUGURACIJSKI GOVOR: /

'Nitko se više ne smije osjećati ustrašenim samo zato jer je drukčija ili drukčiji'

12.19 - Govor je gotov. Klapa HRM-a izvodi legendarnu pjesmu Vice Vukova 'Tvoja zemlja'.

12.18 - "Naša Republika treba svakog čovjeka i svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mjesto, da dostojanstveno živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze, i za one koji će se vratiti svojoj kući. Hvala vam. Živjeli, živjela Republika Hrvatska!", zaključio je Milanović svoj govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.17 - "Ratovi su gotovi, danas je naša obveza da se nijedan građanin naše države ne osjeća diskiminiranim zbog činjenice da je drukčija ili drukčiji i to po više kriterija - rodnom, nacionalnom, spolnom, seksualnom....To je patriotizam koji nije zasnovan na mitovima i predrasudama. Naša budućnost ponajprije ovisi o kvaliteti školovanja. Hrvatska je dovoljno imućna i iskusna da može svima osigurati obrazovanje. Naša budućnost ovisi i o tome kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi", istaknuo je Milanović dodavši da Hrvatska nije samo domovina visokoobrazovanih nego domovina za ljude svih zanimanja.

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

"Našu Republiku ne čine ni samo visokoobrazovani, ona jednako pripada i menadžerici i potplaćenoj radnici na blagajni. Suzbijanje klijentelizma, laži i pohlepe glavni su instrumenti borbe protiv nejednakosti. Ovo je kuća za nas, za naše građane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.15 - "Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između želja različitih ljudi. Jedno je istina, a drugo je legitimna politička volja. Kako da razdvojimo istinu i želju, naročito danas kad tehnologija manipulira ljudskim medijima. Neovisnost sudstva i medija, te rad znanstvene zajednice najveće su brane tiraniji", rekao je Milanović dodavši kako od svih traži razumijevanja za svoje buduće pogreške jer vjerojatno će ih i biti.

12.11 - Kreće Milanovićev predsjednički govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.08 - Milanović je pročitao prisegu.

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske.

Tako mi Bog pomogao.", izrekao je Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

12.04 - Josipa Lisac u suradnji sa Zvjezdanom Ružićem izvodi himnu "Lijepa naša domovino".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Damir Senčar/Hina/Pool/Pixsell

12.00 - Dosadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stigla je u Ured predsjednice u pratnji supruga Jakova Kitarovića. Dok hoda crvenim tepihom, orekstar izvodi pjesmu "Mi smo garda Hrvatska".

11.48 - Milanović je sa suprugom stigao na Pantovčak. Došao je i bivši predsjednik Stjepan Mesić kao i premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

11.43 - "Ne bi trebalo biti iznenađenja. Bilo bi ljepše da nema kiše, ali što je tu je. Svi savjetnici načelno su spremni, ali o tome će predsjednik još govoriti", rekao je Orsat Miljenić. Na pitanje o tvrdoj kohabitaciji o kojoj je govorio premijer, Miljenić je rekao:

"Ja ne znam uopće što je to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.35 - Na Pantovčak je stigla i Josipa Lisac koja će otpjevati himnu:

Image
Foto: Slavo Midžor/Pixsell

11.30 - Zoran Milanović i njegova supruga Sanja Musić Milanović krenuli su na Pantovčak iz svog stana u Krajiškoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.17 - Dolazak uzvanika na inauguraciju:

Image
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

11.15 - Prostor za inauguraciju dekorirao je umjetnik Saša Šekoranja. Pritom je surađivao s prvom damom - Sanjom Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.43 - Milanović će govor pročitati, ne govoriti iz glave. Govor će uslijediti nakon prisege, doznao je N1.

10.25 - Milanović će se na Pantovčak uputiti oko 11.30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanijn Strukić/Pixsell

10.18 - Prema Pantovčaku krenula je dosadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

9.56 - Prvi uzvanici počeli su pristizati na Pantovčak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9.50 - Crna limuzina izašla je iz haustora Krajiške ulice u Zagrebu gdje živi Zoran Milanović s obitelji, javlja N1.

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

STRUČNJAK O MILANOVIĆEVOJ ‘SKROMNOJ’ INAUGURACIJI: ‘Šalje jednu snažnu poruku, a opet, napravio je super stvar za sebe’

Popis uzvanika

Na inauguraciji su uz aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, od dužnosnika bili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar (Zdravko Marić je na službenom putu), predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa te načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov.

Došla su i dvojica bivših predsjednika Republike – Stjepan Mesić i Ivo Josipović, Milanovićeva supruga Sanja sa sinovima te Milanovićeva majka Gina, kao i 19 članova izbornoga stožera izabranog predsjednika.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo