i ne samo oni / Uredba otkrila apsurde: Savjetnicima u Inspektoratu veće plaće od inspektora

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Koeficijenti za plaće inspektora morali su se uskladiti s koeficijentima u Poreznoj i Carini na zahtjev ministarstva financija, a ne s većim u ministarstvima

8.11.2019.
10:03
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Veće plaće od inspektora u Inspektoratu imaju savjetnici, ali i inspektori u ministarstvima, piše u petak Večernji list, pozivajući se na Vladinu uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u Državnom inspektoratu.

Ta je uredba, navodi dnevnik, otkrila barem dva apsurda. Njom su izjednačeni koeficijenti inspektorima koji su dosad, kada je 17 inspekcija bilo u osam ministarstava, imali različite koeficijente za iste poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, za inspektore u Državnom inspektoratu koeficijent složenosti poslova morao se, na zahtjev Ministarstva financija, uskladiti s koeficijentima u Carini i Poreznoj upravi i zbog toga ti inspektori imaju manje koeficijente nego inspektori koji i dalje rade po raznim ministarstvima.

Tako viši inspektor u Državnom inspektoratu ima koeficijent 1,697, a inspektor, primjerice, u Ministarstvu prometa 1,843. Kada se ti koeficijenti pomnože s bruto osnovicom od 5584,19 kuna, ispada da viši inspektor u Inspektoratu ima temeljnu plaću od 9476 kuna bruto (bez dodataka, poreznih olakšica), a onaj u Ministarstvu prometa, ili bilo kojem drugom ministarstvu, 10.291 kunu bruto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga nisu zadovoljni u Državnom inspektoratu. Kao podapsurd mogao bi se istaknuti i to što unatoč osnivanju Državnog inspektorata i dalje postoje inspekcije po raznim ministarstvima, odnosno tek je 17 inspekcija u Inspektoratu, a preostale 23 su po ministarstvima, ističe Večernji list.

Drugi apsurd jest taj što je uredba otkrila da je viši inspektor, odnosno inspektor u Inspektoratu, po visini koeficijenta tek na 21., odnosno 26. mjestu od 44 sistematizirana radna mjesta. Doduše, viši inspektor-specijalist je na 13. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su ispred višeg inspektora i inspektora i razni savjetnici, viši savjetnici, stručni savjetnici, viši upravni savjetnici, viši informatički savjetnik... koji su uglavnom sinonim za uhljebe, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike