'ISKORISTI SVOJ GLAS' / Ured EU parlamenta: 'Ne daj da ti drugi kroje budućnost. S demokracijom ide i odgovornost'

Image
Foto: EU Parlament Hrvatska

Europski parlament izbornom kampanjom ističe važnost glasanja za zaštitu demokracije

29.4.2024.
19:28
EU Parlament Hrvatska
VOYO logo

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj također je krenuo u izbornu kampanju, ali njihova je usmjerena na važnost samog glasanja.

U ponedjeljak su održali konferenciju za novinare kako bi naglasili da je glasanje važno "za zaštitu demokracije". Voditeljica Ureda Maja Ljubić Kutnjak objasnila je da je do sada Parlament izvještavao građane o rezultatima rada, a sljedeća faza je poručiti ljudima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost. Vjerujemo da demokracija nije samo temeljno pravo već i zajednička odgovornost svih nas. Glasanje je najizravniji način korištenja te odgovornosti", poručila je Ljubić Kutnjak.

U četverominutnom dokumentarnom filmu ilustrirali su krhkost demokracije kroz osobne priče nekoliko starijih Europljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protagonisti iz prve ruke govore o ograničenju osobnih sloboda i iskustvu života pod represivnim režimima te buduće generacije podsjećaju da se demokracija ne može uzimati zdravo za gotovo", rekla je Ljubić Kutnjak.

Kratki film dostupan je na internetskoj stranici posvećenoj europskim izborima te YouTube kanalu Europskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjoj konferenciji sudjelovali su i predstavnici iz Hrvatske, Božidar Jančiković (84) i Jana Jančiković (19), koji su zajedno sa sudionicima iz preostalih 26 država članica bili odabrani za sudjelovanje u ovom jedinstvenom europskom projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: EU Parlament Hrvatska

Raste interes za europske izbore

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati 9. lipnja, a posljednje istraživanje Eurobarometra ukazuje na pozitivne trendove. Tako u Hrvatskoj 61 posto ispitanika kaže da ih zanimaju europski izbori, što je čak 24 posto više nego 2019. godine. Da su izbori sljedeći tjedan, na glasanje bi izašlo čak 57 posto građana.

Čak 83 posto građana smatra da Hrvatska ima koristi koristi od EU članstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz ove ohrabrujuće uzlazne trendove, velika većina hrvatskih građana slaže se da je izlazak na birališta još važniji u aktualnom međunarodnom kontekstu. Uzastopne krize posljednjih godina te europski odgovor na njih ojačali su ulogu EU-a u očima građana. Stoga vjerujem da će i odaziv birača 9. lipnja biti veći nego 2019., kada je izlaznost u Hrvatskoj bila 29,85 posto“, zaključila je Ljubić Kutnjak.

Prioriteti za domaće birače su rasprave o jačanju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta te borbi protiv siromaštva i društvene isključenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola naglasila je da je demokracija Europske unije danas važnija nego ikad.

"Svojim ćete glasom odlučiti u kojem će smjeru ići Europa sljedećih pet godina. Odlučit ćete o tome u kakvoj Europi želimo živjeti,” rekla je Roberta Metsola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Europskog parlamenta Jaume Duch kaže da je "demokracija kolektivna odgovornost koju imamo ne prema političkoj ideji ili određenom cilju, nego prema sebi samima".

"Naša ujedinjenost u europskoj demokraciji veća je nego što mislimo: nadilazi nacionalne granice, političke osjetljivosti i generacije. U ovim našim polariziranim vremenima to je lako zaboraviti, a naša kampanja osmišljena je da nas podsjeti na ono što nas ujedinjuje", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentarcu su prikazane šarolike povijesti mnogih europskih zemalja koje su iskusile ograničavanje osobnih sloboda i nestalnu prirodu demokracije, ako je se aktivno ne čuva. Film "Iskoristi svoj glas" i devet prilagođenih verzija za televiziju, kina, radio postaje i društvene mreže istodobno su objavljeni u svim državama članicama.

POGLEDAJTE VIDEO: Ususret EU izborima: Znamo li koga i što biramo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo