Nisu zadovoljni odlukom / Upravni sud odbio tužbu KBC-a Split, a oni tvrde: Ninčević-Lesandrić 'nije iskasapljena i uništena'

Image
Foto: Ivo Cagalj/Patrik Macek/PIXSELL

Bolnica spori donesene odluke, te tvrde da operacija nije rađena bez anestezije, da je trajala pet, a ne 30 minuta

4.5.2019.
13:26
Ivo Cagalj/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Upravni sud odbio je tužbu KBC-a Split protiv Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je utvrdila da je splitska bolnica povrijedila pravo na zaštitu osobnih podataka u slučaju MOST-ove saborske zastupnice Ivane Ninčević-Lesandrić

Iz Agencije tvrde da je dr. Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, medijima iznio detalje o zdravstvenom stanju Ninčević-Lesandrić, tj., da je obavljeni medicinski zahvat detaljno opisao. Agencija je isto tako zaključila da je to učinio protivno inicijalnoj svrsi kojom su prikupljeni njeni osobni podaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U KBC-u nisu zadovoljni s takvom odlukom te su podnijeli upravnu tužbu kojom su zatražili da se rješenje Agencije poništi, piše Dalmatinski portal. 

Povjerenje građana u bolnicu dovedeno u pitanje?

Ravnatelj Julije Meštrović ustvrdio je da je Ninčević-Lesandrić istupom u Saboru dovela u pitanje povjerenje građana u bolnicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrditi da se žene u bolnici kasape i uništavaju prelazi i dosta široke i rastezljive političke obzire. Iznoseći neistinite tvrdnje, dovela je u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sustava u RH jer je kod građana stvorila sumnju i nepovjerenje u profesionalnost i stručnost KBC-a Split pa je javni interes prevladao u odnosu na interese podnositeljice zahtjeva te je naša dužnost bila javnosti objasniti da se kod njega mogu liječiti i da neće biti iskasapljeni i uništeni", naveo je u tužbi Meštrović.

Međutim, Upravni sud svoju odluku temelji na povredi Opće uredbe o zaštiti podataka jer dr. Deni Karelović nije imao privolu Ninčević-Lesandrić za iznošenje njenih osobnih podataka, kako o vrsti medicinskog zahvata, tako i o duljini trudnoće te je morao postupati sukladno pravilima zaštite posebnih kategorija osobnih podataka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobni podaci korišteni zbog demantija

Utvrđeno je i kako su osobni podaci korišteni zbog demantiranja netočnih navoda zastupnice Ninčević-Lesandrić, a ne za provedbu medicinskog zahvata. Dakle, dakle nije postojao pravni temelj i zakonita svrha za objavu osobnih podataka, piše u presudi Upravnog suda u Splitu. 

Sud se priklonio stavu Agencije da je bolnica imala na raspolaganju druge mehanizme zaštite časti i ugleda te da nisu trebali javno iznositi osobne podatke zastupnice, čime su prekršene odredbe o zaštiti podataka.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KBC Split mora u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude isplatiti Ninčević-Lesandrić 6.250 kuna za troškove upravnog spora jer je i ona sudjelovala u postupku na Upravnom sudu kao zainteresirana osoba. 

Presuda Upravnog suda je nepravomoćna

Presuda Upravnog suda je nepravomoćna i KBC Split je uložio žalbu Visokom upravnom sudu. KBC traži ukidanje presude i donošenje nove kojom će se usvojiti upravna tužba i poništiti rješenje Agencije. Također, odbijaju zahtjev za utvrđivanjem prava na zaštitu osobnih podataka Ivane Ninčević-Lesandrić kao neosnovan u cijelosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U žalbi navode da je Upravni sud u Splitu pogrešno primijenio odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka jer je Ninčević-Lesandrić dan prije iznošenja podataka od strane dr. Karelovića sama iznijela iste detalje o svom zdravstvenom stanju.

Bolnica spori dosadašnje odluke istom tom argumentacijom te su uz priloženu dokumentaciju izložili kako operacija nije rađena bez anestezije, da je trajala pet, a ne 30 minuta i kako podnositeljica zahtjeva nije iskasapljena i uništena, piše Dalmatinski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo