OPERACIJA HLAP / Pao upravni savjetnik podmićen jednim hlapom: državu oštetio za 250 kuna

Image
Foto: www.pixabay.com

USKOK ga tereti da je primio mito da bi obavio neki posao koji nije smio ili da bi požurio realizaciju nekog posla. On nije uzimao novac, već bi ga sitni obrtnici potkupljivali plaćanjem ručkova u šibenskim restoranima.

15.5.2017.
8:37
www.pixabay.com
VOYO logo

Na splitskom Županijskom sudu na uvjetno kaznu od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine nepravomoćno je osuđen 68-godišnji Neven Macanović, nekadašnji upravni savjetnik za poslove ugostiteljstva i turizma u Službi za gospodarstvo Ureda državne uprave Šibensko-kninske županije, piše Jutarnji list

Macanović je osuđen jer je od ribara Jose Živkovića primio mito i to hlapa teškog oko jedan kilogram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macanovića je USKOK teretio da je od 16. travnja do 26. lipnja 2011. godine bio zadužen za odlučivanje o zahtjevu Živkovićeve supruge za izmjenu rješenja o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Od ribara Živkovića je tražio da mu da morske plodove kako bi pozitivno riješio zahtjev, na što je on i pristao. Tako da je Macanović 20. lipnja donio pozitivno rješenje, nakon čega mu je Živković dao hlapa koji vrijedi oko 250 kuna.

Ribar je oslobođen krivnje za davanje mita uz obrazloženje da se radi o beznačajnom kaznenom djelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macanoviću to nije prvi ovakakv slučaj. On, naime, ima još sudskih postupaka pred sobom jer ga je USKOK svojedobno optužio za čak 19 kaznenih djela primanja mita.

USKOK ga tereti da je primio mito da bi obavio neki posao koji nije smio ili da bi samo požurio realizaciju nekog posla. No, on nije uzimao novac, već bi ga sitni obrtnici potkupljivali plaćanjem ručkova u elitnim šibenskim restoranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK se intenzivno bavio ovim slučajem. Cijeli spis ima više od pet tisuća stranica, a na njihovu prikupljanju i sastavljanju radilo je, navodno, više mjeseci 30-ak policijskih istražitelja.

"Tog jastoga odnosno hlapa dobio sam par mjeseci nakon što je izdano rješenje o izmjeni odobrenja pružanja ugostiteljskih usluga, a to je sve bilo na prijateljskoj osnovi. Kad me pitate zbog čega mi je Joso Živković dao hlapa, ja ću pošteno odgovoriti: Joso je ribar, svakodnevno ide u ribolov, a očito je respektirao ono što sam za njega napravio, a to sam napravio brzo, prema njemu sam bio ljubazan i vjerojatno je osjećao potrebu zbog toga mi zahvaliti cijeneći moj pristup prema njemu", iznio je u obrani Macanović na splitskom sudu piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo