Upozorenje: Moguće i rušenje temperaturnih rekorda

Nedjelja je bila najtopliji dan u dosadašnjem dijelu godine. A i jutro je u ponedjeljak u većini Hrvatske bilo toplo kao ni jedno ovogodišnje! U idućim danima bit će još toplije!

9.6.2014.
19:43
VOYO logo

U Dubrovniku je, na meteorološkoj postaji DHMZ-a, najniža temperatura zraka bila u nedjelju oko 22 sata, i to 23,6°C, nakon čega je zapuhala bura i poput fena zagrijala zrak uz morsku obalu pa je temperatura poslije ponoći bila iznad 27°C, a već u 9 sati u ponedjeljak čak 30,3°C, a u 10 - 31,5°C!!

Iznadprosječno toplo bilo je, i jest, diljem Hrvatske, pri čemu se na Jadranu temperatura zraka većinom nije spuštala ispod 20°C, a čak je i ponegdje u kontinentalnom području bila blizu te vrijednosti, primjerice na Bilogori pokraj Pitomače već drugu noć zaredom, preksinoć 20,1°C, a rano jutros 19,5°C. Sljedeće će noći u većini Hrvatske biti još toplije, otkriva Zoran Vakula u HRT-ovom Meteo kutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znatno se povećava vjerojatnost pljuskova i grmljavina

Osim toplih noći, ne samo na Jadranu, nego i barem ponegdje u unutrašnjosti, i najviša poslijepodnevna temperatura zraka gotovo će posvuda biti u porastu, pa će se vrijednosti ispod 30°C do četvrtka mjeriti samo ponegdje u gorju, posebice višem. No, i ondje će biti toplo, pa čak i vrlo toplo. Jučer je, primjerice, na Pargu pokraj Čabra najviša temperatura bila čak 28°C, što je još uvijek niže od lipanjskog rekorda - 31,2°C, izmjerenog 27. 6. 2006.

Vjerojatnost njegova ''rušenja“ u ovome je tjednu mala, ali se ne smije isključiti, kao ni onog na Zavižanu, od 24,4°C, izmjerenog 19. lipnja 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, i najnovije prognoze prilično su ''uvjerene“ kako će ovaj tjedan u većini Hrvatske biti najtopliji u ovogodišnjem lipnju.

Od vikenda svježije

Već potkraj četvrtka, te posebice u sljedećemu tjednu, znatno se povećava vjerojatnost pljuskova i grmljavina, uz koje će se i temperatura zraka snižavati, pa će u prvoj polovici sljedećega tjedna u unutrašnjosti Hrvatske najviša dnevna temperatura zraka mjestimice vjerojatno biti i desetak stupnjeva niža nego u sljedećim danima. No, do tada se prognoze još mogu promijeniti. Ono što je znatno vjerojatnije, pa čak i sigurno, to je vrućina i sparina u ovome tjednu, posebice do četvrtka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visok UV

Osim vrućine, i opasnosti od toplinskog vala koji u ovome tjednu može djelovati na ljudsko zdravlje, pripazite i na izlaganje suncu jer je UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja ovih dana u mjesecu, uz vedrinu i samo poneki oblak - vrlo visok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo