Upozorenje građanima: Ne dirajte lešine na Mljetu

22.11.2010.
14:36
VOYO logo

Kažu, odmah po primitku dojave o onečišćenju obavijestili su Lučku kapetaniju Dubrovnik i Odjel za zaštitu mora u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Sanacija područja trebala je započeti u ponedjeljak, ali je odgođena zbog loših vremenskih uvjeta, te će se s istom započeti čim se vremenske prilike poboljšaju.

Inače, uviđajem koji je obavila Lučka kapetanija ustanovljeno je da se radi o plastičnom otpadu (boce i najlonske vrećice) pomiješanom s ostacima drvene građe. Također su zamijećene plutajuće lešine životinja (koza, ovaca, pasa i divljih svinja), a na plažu Trstenik more je izbacilo i leš dupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim procjenama, radi se o desetak tona otpada, a najugroženija područja su uvala Zaglavak, luka Trstenik i područje Dingaškog škoja. Pretpostavlja se da je otpad iz Albanije nanio jaki jugoistočni vjetar. Zbog plutajuće trstike pomiješane s otpadom, pretpostavlja se da je nanos stigao iz rijeke Bojane.

Prema dojavama lokalnih ribara, postoji realna opasnost i za sigurnost plovidbe zbog plutajućih debla u blizini svjetionika i otočića Lirica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski centar je također zamolio građane da ne diraju otpad te da se ne upuštaju u samostalno čišćenje zbog mogućeg utjecaja na zdravlje. Upozorili su da će sanaciju otpada izvršiti ovlaštena tvrtka za poslove sanitarne zaštite i zaštite okoliša.

Vezani članak:

arti-201011210268006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo