Nagrađivani projekt / Upoznajte mlade poduzetnice koje su se uhvatile ukoštac s problemom globalnog recikliranja

Sadašnje studentice ekonomije poduzetničku ideju razvile su kao maturantice uz pomoć mentorice

7.2.2020.
20:15
VOYO logo

Problemi s otpadom boljka su mnogih građana, a nekima pak poticaj za pravu poduzetničku ideju.

Upoznajte mlade poduzetnice koje još studiraju, ali koje će drobilicom biootpada možda riješiti dio globalnog problema recikliranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biorazgradive vrećice, smeđe kante i često pogrešno selektiranje otpada njima je poslužilo kao inspiracija.

"Otpad je veliki problem u svijetu, pa i u Hrvatskoj, a s obzirom na to da je 40 posto biootpad, shvatile smo da bismo trebale nekako smanjiti volumen tog biootpada i zato smo osmislile sjeckalicu otpada", rekla je Nevena Juričić, autorica nagrađenog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kanta, bioshredder, drobilica biootpada zapravo smanjuje volumen, odnosno drobi sav organski otpad kako bi se mogao koristiti ili za kompost ili odložiti u biovrećice da se ne kupuju dodatne količine vrećica", objasnila je Bianka Milinović, autorica nagrađenog rada.

Njihova drobilica štedi prostor i vrijeme te smanjuje emisiju stakleničkih plinova. Sadašnje studentice ekonomije poduzetničku ideju razvile su kao maturantice uz pomoć mentorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djevojke su sve osmislile. Učenici su stvarno motivirani, kada uđem u razred i dam neku ideju, evo cijeli razred ruke ima u zraku", rekla je Nina Bionda, profesorica u Prvoj ekonomskoj školi u Zagrebu.

Njihov projekt osvojio je 10.000 kuna na natječaju Poduzetnici budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je uvijek krenulo od ideje. I njima se treba poslati ta poruka da razmišljaju o svojim idejama i tome što mogu s njima napraviti", kaže Milka Kosanović, direktorica Odnosa s članstvom HUP-a.

Djevojke se nadaju da će svoju ideju provesti u djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Voljele bismo da dođe do realizacije jer smatramo da bi ova inovacija uvelike pomogla i kućanstvima i velikim tvrtkama, samo nam je potrebna materijalna i financijska pomoć kako bi se ova naša ideja realizirala", izjavila je Juričić.

Poduzetnice budućnosti već razmišljaju o novim projektima koje žele ostvariti - u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo