NESTABILNO VRIJEME / Upaljen žuti alarm za tri hrvatske regije: Prijete pljuskovi s grmljavinom, a onda slijedi velika vrućina

Vjetar će puhati većinom slab. Najviša dnevna temperatura između 27 i 31 Celzijev stupanj

5.7.2023.
8:29
VOYO logo

Hrvatsku u srijedu očekuje pretežno sunčano vrijeme, a uz jači dnevni razvoj oblaka poslijepodne i navečer u unutrašnjosti sve je veća vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U sjevernim krajevima lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Vjetar će puhati većinom slab. Na moru će popodne puhati umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 27 i 31 Celzijev stupanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za osječku, zagrebačku i karlovačku regiju izdano je žuto upozorenje zbog lokalno mogućeg jačeg nevremena kroz dan.

Image
Foto: DHMZ

I danas nestabilna atmosfera u polju izjednačenog tlaka, a stiže nam i nova fronta. Ona će nas točnije samo okrznuti svojim repom nakon prelaska Alpa, osobito naše sjevernije krajeve na prijelazu sa srijede na četvrtak, prognozira za RTL meteorolog Dorian Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srijeda

Ujutro i prijepodne barem djelomice, češće i pretežno sunčano. Tek u nizinskom dijelu zemlje uz mjestimice kratkotrajnu maglu ili zaostale niske oblake. Rijetko gdje na kopnu, uglavnom na istoku postoji šansa za samo koju kap kiše. Vjetar slab, pod Velebitom ponegdje umjeren burin, a prema otvorenome moru srednjeg i južnog Jadrana sjeverozapadnjak.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj sve nestabilnije, mogući su uz lokalni razvoj oblaka grmljavinski pljuskovi, ali će izraženiji i češći biti u večernjim satima, osobito uz granicu sa Slovenijom i Mađarskom. Do pljuskova uglavnom mirno i toplije, čak će se uz sparinu činiti vruće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoku barem djelomice sunčano, ali će se postupno pojavljivati sve više oblaka, u početku tek rijetko uz koji pljusak, ali navečer oni mogu lokalno biti izraženiji. Do pljuskova vjetar slab, a temperatura viša, između 28 i 30 °C.

Image
PROGNOZA NA 'STEROIDIMA' /

Stiže revolucija koja će spašavati živote: 'To će pomoći u predviđanju teškog olujnog nevremena'

Image
PROGNOZA NA 'STEROIDIMA' /

Stiže revolucija koja će spašavati živote: 'To će pomoći u predviđanju teškog olujnog nevremena'

U Dalmaciji prevladavajuće sunčano, samo rijetko i sporadično se u zaobalju, uglavnom uz granicu s BiH može razviti kakav kraći grmljavinski pljusak. Bit će još malo toplije, vruće i sparno, no na moru će ugodu donositi slab do umjeren, prolazno čak i pojačan maestral.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu nešto češći lokalno i jači razvoj oblaka uz koje sporadično može biti pljuskova, najprije oko gorja i u unutrašnjosti Istre, a kasno navečer i u noći se koji neverin očekuje i na moru. Vjetar većinom slab. Temperatura malo viša, duž obale oko 30 °C, a vrlo toplo će biti i u gorskim krajevima.

Idućih dana na kopnu

Još će u četvrtak biti promjenjivo i nestabilno uz dosta oblaka i povremene kiše, glavninom u prvome dijelu tog malo manje toplog dana. Nakon toga, napokon početak sve sunčanijeg i sve stabilnijeg razdoblja, za vikend već uz pravu ljetnu vrućinu, koja će idući tjedan biti i sve izraženija pa i neugodnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih dana na moru

Na Jadranu će se u četvrtak tek tu i tamo koji pljusak iz zaleđa spustiti do same obale. Ostaje vruće, štoviše i ovdje postupno sve toplije. Nakratko će samo u početku zapuhati bura i tramontana, ali za vikend opet ljetna stabilna cirkulacija. Ujutro burin, danju maestral uz obilje sunca, vedrine i vrućine.

POGLEDAJTE VIDEO: Zagorci upalili crveni alarm zbog tuče i traže rakete: 'Najveća je glupost što su ih ukinuli'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo