Stranka nekad i sad / Uoči 27. godišnjice HDZ-a: demokršćanski pokret za slobodnu Hrvatsku, ali i afere nekad istaknutih članova

U te gotovo tri dekade na vrhu stranke izmjenilo se tek četiri predsjednika

30.5.2016.
22:26
VOYO logo

Trenutačno pojedinačno najjača stranka u Saboru imala je skromne početke. Zbog političke situacije 1989. njeni osnivači sastali su se u tajnosti.

Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice održana je u prostorijama NK Jarun gdje je na prijedlog Branimira Glavaša za predsjednika izabran dr. Franjo Tuđman. Jedno od prvih sjedišta HDZ-a bila je upravo ova baraka koja je sada zatvorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su uz stranku bili od početaka kažu - bilo je bitno izboriti slobodu.

"HDZ je nastao na jednoj jedinoj ideji - a to je izborit se za suverenu, samostalnu i slobodnu Hrvatsku", izjavio je Ivić Pašalić, bivši član predsjedništva HDZ-a (1992.–2000.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokret je ubrzo prerastao u pravu nacionalnu demokršćansku stranku kojoj je popularnost počela padati tek sredinom devedesetih.

Nagrižen aferama pretvorbe i privatizacije te smrću njenog osnivača HDZ 2000. odlazi u oporbu. Za to vrijeme se konsolidira, a kormilo preuzima političar novog kova.

"Mi ćemo slušati bilo stranke i raditi zajedno. I ja sam jedan od vas", kazao je Ivo Sanader. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je ostavio ideje desnice i stranku okrenuo krenuo prema centru. Njegov modernizirani pristup na tragu Silvija Berlusconija osigurali su HDZ-u čak dva mandata. No pipci korupcijske hobotnice koji su zahvatili i sam HDZ u javnosti su bili sve vidljiviji.

Sve je na kraju završilo Sanaderovom ostavkom na mjesto premijera. I bijegom iz zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranku u rasulu čiji je donedavni predsjednik završio u Remetincu, nasljeđuje Jadranka Kosor. Sanader je ekspresno izbačen iz stranke.

"Kad sam ja preuzela vođenje stranke taj trend dakle proeuropskog HDZ-a, članice Europske pučke stranke je jačao i vlada koju sam ja vodila na čelu stranke je završila pregovore", kazala je Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč uspjesima u vanjskoj politici Sanaderova ostavština i ministri umočeni u korupcijske afere doveli su do toga da HDZ opet odlazi u oporbu. I opet dolazi do preslagivanja u vodstvu.

Bivši ravnatelj dvaju obavještajnih agencija, ali i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Stjepana Mesića ambicije za vodstvo HDZ-a iskazao je tek 2011. Iako je predsjednici u stranci, koja ga je sama učlanila, tvrdio drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nije prošlo niti godinu dana, a Tomislav Karamarko je postao novi predsjednik HDZ-a nakon što je u drugom krugu unutarstranačkih izbora dobio Milana Kujundžića za 111 glasova. 

Njegovim dolaskom HDZ dobiva izbore i mijenja politiku. A Jadranku Kosor protjeruje iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor tvrdi kako prave oporbe u HDZ-u više nema te da je sve ono što se trenutačno u njoj događa protivno načelima osnivača. 

"I morali bi voditi računa uvijek svaka nova generacija vodstva da se oslanja na ono najbolje što je prethodno vodstvo ostavilo, a ne ljude protjerivati, otpisivati ili ponižavati", dodaje Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ironija bude veća, upravo takav scenarij proriču i aktualnom predsjedniku.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo