Vrije u HDZ-u / Unutarstranački rat: 'Ovo je prvi put da HDZ ne kontrolira svoje članove, to je problem i za predsjednicu'

Predstojeći unutarstranački izbori su, kaže komunikacijska stručnjakinja, top tema svih HDZ-ovaca

10.11.2019.
19:03
VOYO logo

U tijeku je javni obračun suprostavljenih struja u HDZ-u, pri čemu je vodstvo stranke na Facebooku prozvalo neke članove da u internoj komunikaciji koriste izraze poput "dat' mu metak u čelo". 

Sve je počelo odlukom Predsjedništva HDZ-a da sankcionira članove koji javno ili u raznim WhatsApp i Viber grupama te na Facebooku kritiziraju politiku vrha stranke ili Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirao je njegov najglasniji neistomišljenik Davor Ivo Stier, i riječima pape Ivana Pavla II. pozvao članove da se ne boje. Stranka mu je žestoko odgovorila, pri čemu je isplivalo još prljavog rublja.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih rekla da je ovo prvi put da svjedočimo da HDZ ne kontrolira svoje članove", komentirala je u RTL-u Danas odnose u toj stranci komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić.

"Pod kontroliranje ne mislim ništa negativno, pristojno je da poštujete pravila institucije čiji ste član, da se u javnoj sferi ponašate onako kako instituciji odgovara. Kao i u obitelji, svi imamo nekih disonantnih tono, ali to nastojimo riješiti za obiteljskim stolom ili unutar kruga. HDZ se dosad tako ponašao, dok smo u SDP-u smo imali više puta javno iznošenje donjeg rublja. U HDZ-u je kulminiralo sada, vidimo da su unutarstranački izbori top tema svih HDZ-ovaca", rekla je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će to sigurno štetiti predsjedničkoj kampanji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, smatra Mamić: "Ona već u prvom krugu ima sraz s čovjekom koji je iz njenog ideološkog kruga, targetiraju istu javnost, ona već u prvom krugu ima ozbiljnu bitku koju treba dobiti. Da bi ju dobila, najveća prednost u odnosu na Škoru je stranka: oni imaju teren, kontrolu nad biračkim mjestima, logistiku, infrastruku, volontere... Sve to Škori fali. Ukoliko stranka tu ne pokaže snagu, aktualnoj predsjednici u prvom krugu to može biti problem."

Što ako Kolinda Grabar-Kitarović ne pobijedi?

Predsjednički izbori su prvi, a nakon toga, sredinom iduće godine unutarstranački, koji su već sada fokus HDZ-ovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, to je to što je neobično. Beć imamo tri kandiadata, Plenković, Kovač i Stier. To je ono što je, može se reći, službeno. Objava Karamarka na Facebooku ne znači nužno kandidaturu, može značiti da će se umiješati u izbore. I to je zanimljivo jer premijer govori da se moraju fokusirati na predsjedničke izbore i čak ni ta njegova vrlo jasna poruka nije došla do njegovih suparnika", smatra Mamić.

Svi protukandidati trenutno igraju protiv Plenkovića, a probleme mi premijeru mogao stvoriti i eventualni poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno će mu to otežati stranačku poziciju, on je u nezavisnoj situaciji. Pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović mu je samo naizgled dobra, njoj bi to bio drugi mandat i pitanje je kakve bi njene politike bile i pitanje je je li njihova novonastala romansa autentična ili je samo spajanje dva interesa. Neću mu ni s njom biti lako. Ukoliko povijedi Zoran Milanović to bi dalo krila SDP-u i otežalo poziciju HDZ-u na idućim parlamentarnim izborima iduće godine, a vidimo po istraživanjima da razlika između te dvije stranke nije velika. Posebno bi teško bilo kada bi pobijedio Škoro, i HDZ-u i SDP-u", rekla je Mamić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo