Umro je maestro Vjekoslav Šutej

Maestro Vjekoslav Šutej preminuo je u srijedu u 14.20 sati u zagrebačkoj bolnici Rebro, nakon duge i teške borbe protiv leukemije.

2.12.2009.
17:58
VOYO logo

http://www.net.hr/kultura/page/2009/12/02/0540006.html?pos=n1Maestru Vjekoslavu Šuteju zlokobna je bolest dijagnosticirana u ljeto 2008. godine, od koje se uspješno liječio u klinici za istraživanje i liječenje raka Fred Hutchinson Cancer Center u Seattleu. U toj najboljoj svjetskoj bolnici maestru je prije nešto više od godinu dana po prvi put transplantirana koštana srž.

Na liječenju u Americi Šutej je ostao devet mjeseci, a u Hrvatsku je stigao u travnju ove godine. Njegov povratak i prvi nastup nakon liječenja zagrebačka publika pozdravila je dugim pljeskom, kada je početkom lipnja dirigirao "Operom pod zvijezdama" u Lisinskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest se, nažalost, vratila, te je potkraj lipnja ponovno hospitaliziran.

Krajem rujna u KBC-u Zagreb maestru je po drugi put transplantirana koštana srž, ali je njegovo tijelo nije prihvatilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnje vrijeme maestro Šutej je bio nepokretan. Njegova supruga Ivana je krajem studenoga izjavila kako razmišlja i o trećoj transplantaciji koštane srži.

Šef dirigent Zagrebačke filharmonije Vjekoslav Šutej rođen je 1951. u Rijeci, u glazbeničkoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dirigiranje je studirao kod Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se kod Franca Ferrare u Rimu. Od godine 1979. do 1989. bio je prvi dirigent HNK u Splitu, a od 1986. do 1990. bio je umjetnički ravnatelj Hollybush Festivala u New Jerseyu. Od 1990. do 1993., s porastom svoje međunarodne karijere, bio je glazbeni ravnatelje Gran Teatro Fenice u Veneciji, a godinu kasnije je debitirao u Bečkoj državnoj operi.

Dirigirao je u raznim opernim kućama, a osim značajnih klasičnih koncerata, dirigirao je i popularne koncerte s opernim zvijezdama današnjice. Pamte se koncerti s Joseom Carrerasom, Montserrat Caballé, Dianom Ross, Plácidom Domingom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S drugom suprugom farmakologinjom Ivanom Šutej ima šestogodišnju kćer Emu i trogodišnjeg sina Nikšu. Iz prvog braka ima kćer 28-godišnju kćer Alemku.

</

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo