Budućnost vojske / Ministar Krstičević objasnio: umjesto vojnog roka, vojno osposobljavanje

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar obrane je kazao da klasičan vojni rok nikada nisu imali namjeru uvesti, te da se razmatra temeljno vojno osposobljavanje od mjesec dana

20.6.2017.
13:29
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar obrane Damir Krstičević na sjednici saborskog Odbora za obranu predstavlja prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske, a Mostova Miru Bulja zanimalo je je li odustao od vraćanja obaveznog vojnog roka, javlja N1.

Ministar obrane je naime u subotu, na novinarsko pitanje o tome kada bi se trebalo uvesti najavljeno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka rekao da ja  "više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka i vjerujemo da ćemo ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići". No, istom je prilikom kazao i da je fokus da se "kroz pozitivne trendove pomlade hrvatske vojne snage". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Srbija građanima šalje pozive u vojsku: 'To nema veze sa aktualnom sigurnosnom situacijom'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> 'Neka se stimuliraju oni koji dragovoljno služe vojni rok tako da imaju prednost pri zapošljavanju' 

>> Grabar-Kitarović o uvođenju vojnog roka: 'U mjesec dana se puno toga može naučiti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je Krstičević, na odgovor Bulju kazao da nema odustajanja već se stvari rade sustavno, te da je povećan interes za Hrvatsku vojsku. Kada je riječ o obaveznom vojnom roku, Krstičević je rekao: "Ono što planiramo, klasičan vojni rok - ni tada, ni danas nismo imali namjeru uvesti. Mislim da je on za današne vrijeme 2017. godine nepotreban. Želimo sustav, razmatramo temeljno vojno osposobljavanje - to se ne zove vojni rok, nego temeljno vojno osposobljavanje, koje bi bilo do mjesec dana, a iza toga se nastavlja tko želi na dragovoljno vojno osposobljavanje dva mjeseca i nakon toga se ide na specijalističko tromjesečno vojno osposobljavanje", prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo