Umjesto trgovačkog centra rupa na zapadu grada

Prije gotovo dva tjedna četiri dizalice na gradilištu Zapadnog trgovačkog centra prestale su se okretati, a trenutno najveće riječko gradilište je utihnulo.

9.8.2011.
17:03
VOYO logo

Da nešto nije u redu u odnosima između investitora Zapadnog trgovačkog centra d.o.o. i izvođača radova Osijek Koteksa, potvrdio je u ime ZTC-a odvjetnik Vedran Šćepanović koji je kazao da je istina da postoje određeni nesporazumi s Osijek Koteksom i to po pitanju dinamike izvođenja radova i ispunjenja određenih ugovornih obveza. Najgore što se moglo dogoditi je da u ovoj fazi stane gradnja, a kada će se i pod kojim uvjetima nastaviti, očito je da će odrediti odvjetnički timovi investitora i izvođača radova, piše Novi list.

Prema službenoj verziji, prijepori između ZTC-a i Osijek Koteksa nastali su zbog nezadovoljstva investitora dinamikom izgradnje. Na pomicanje rokova najviše su utjecali nepredviđeni radovi koji su uključivali postavljanje 30 pilota ispred južnog potpornog zida, te još 50 ispod temelja objekta. Posljedica je bila poskupljenje investicije s 50 na 53 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitor, ZTC. d.o.o., čiji je osnivač austrijska tvrtka Universale, planirao je otvoriti trgovački centar sredinom sljedeće godine. Ako se "nesporazumi" nastave, teško je da će se rokovi ispoštovati. Universale je prvi put u Rijeku došao krajem 90-ih godina prošlog stoljeća. I tada je njegov projekt najavljivan na velika zvona, a do početka radova trebalo je čekati više od deset godina. Kamen temeljac položen je tek 1. srpnja 2010.

Projektanti Zapadnog trgovačkog centra osmislili su ZTC kao objekt sa šest etaža. U njemu su projektirane tri trgovačke etaže koje se sastoje od 60 trgovina, te dvije etaže namijenjene parkiranju za oko 950 vozila. Investitori očekuju da će se u ZTC-u otvoriti 800 novih radnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će to biti, u ovom trenutku je teško reći. Valja se samo nadati da neće proći još jedno desetljeće kako bi se investicija dovršila te da se neće dogoditi nova investitorsko-građevinska agonija.

Naime, građani Rijeke imali su previše ružnih iskustava kada je riječ o velikim investicijskim zahvatima od 1993. godine, a najpoznatiji su nesretni Fenixve, te isto tako okvalificirani WTC na Pećinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo