NAJAVLJIVALI JEFTINIJU, ALI STRUJA ĆE POSKUPJETI? / Ovoliko bi se prosječnom kućanstvu mogli povećati računi

Image

Iako se govorilo o pojeftinjenju električne energije, prema nekim izračunima, smanjenje PDV-a na struju i povećanje naknade na 12 lipa po kW/h, dovest će do poskupljenja.

25.11.2016.
9:21
VOYO logo

Ministar energetike, Slaven Dobrović, potvrdio je kako se cijena vode sljedeće godine neće povećati, jer će uvesti privremeni način obračuna naknade za korištenje voda, no i dalje ne otkriva hoće li i koliko će poskupjeti struja zbog povećanja naknade na obnovljive izvore energije.

Ipak poskupljenje?

Ministar tvrdi kako će se sve znati sljedeći tjedan, no prema nekim predviđanjima, umjesto najavljivanog pojeftinjenja, struja bi čak mogla i poskupjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izračunima stručnjaka za Dnevnik Nove TV, ako se naknada poveća na 12 lipa po kW/h, a PDV na struju smanji na 13 posto, kućanstvu koje troši prosječnih 3600 kW/h godišnji račun za struju povećat će se za 66 kuna.

Zahtjevi interesnih skupina

Industriji stoga, prijeti veliko povećanje troškova. Zato su poslodavci Vladi poslali zahtjev da se naknada poveća samo za šest lipa. Odgovor iz Vlade nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz udruženja proizvođača iz obnovljivih izvora energije također imaju svoj zahtjev prema Vladi. Oni smatraju da uvoznici struje pokušavaju progurati svoje interese te traže da se od sljedeće godine na računima građana jasno istakne koliko plaćaju domaću energiju iz obnovljivih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo