Nećemo kažnjavati one koji povremeno rade sa strane

8.5.2012.
7:19
VOYO logo

Naime, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u razgovoru za Vjesnik je kazao da neće biti 'lova' na one koji povremeno krpaju budžet. Priče koje je u tom smjeru svojedobno najavljivala bivša HDZ-ova Vlada samo su zvučale bombastično, ali bi korist od njih bila vrlo mala.

"Priče koje spominjete sasvim sigurno neće bitno utjecati na to da se smanji siva ekonomija, mi ne mislimo tako. Kada se govori o tome to bombastično zvuči, ali utjerivanje tih sitnih zarada kojima se povremeno krpaju rupe u budžetu nije toliko efikasno da može smanjiti udio rada u sivoj zoni", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodi se evidencija sezonskih radnika na poljima?

Ovih dana se, otkrio je, pripremaju izmjene propisa kojima bi država trebala raditi na suzbijanju sive ekonomije, prije svega s ciljem da se smanji rad na crno i nelojalna konkurencija među poslodavcima.

"Jedna od prvih mjera kojima želimo sprečavati sivu ekonomiju je ona koja je nedavno stupila na snagu – zabrana isplate plaća bez uplate doprinosa, no to će pratiti i niz drugih mjera. U ovom trenutku ne mogu o detaljima, jer ih još raspravljamo, no mogu reći da će one manje biti usmjerene na kažnjavanje, a više na poticanje poslodavaca da uredno prijave svoje radnike. Želimo doći do toga da poslodavcu bude isplativije da ima prijavljenog radnika, nego da strahuje od toga da ga ne otkriju s radnikom koji nije uredno prijavljen", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jednu od mjera na tom tragu spomenuo je i najavu nove evidencije sezonskih radnika na poljima i vinogradima, nadničare koji bi ubuduće trebali ući u sustav mirovinskog osiguranja, tako što bi poslodavci za njih trebali plaćati doprinose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo